Отворена изложба дјела са прошлогодишњег саборовања

Aгенције
Отворена изложба дјела са прошлогодишњег саборовања

Вишеград - У Градској галерији у Вишеграду вечерас је у оквиру програма "Вишеградске стазе" отворена изложба умјетничких дјела са прошлогодишњег 19. Саборовања ликовних умјетника у овом граду.

Говорећи о том саборовању његов оснивач и директор Градске галерије Бранко Никитовић истакао је да већина дјела има непролазну вриједност и да се у одабирању учесника није форсирао квантитет већ квалитет и име умјетника.

Он је подсјетио да је на Саборовању у августу прошле године у Вишеграду сликало, цртало, вајало и фотографисало око 30 умјетника из десетак земаља.

Сликар Обрад Јовановић из Ужица, један од учесника оснивача Саборовања, рекао је да свако вријеме поставља људе који му требају а уклања оне који му не требају, алудирајући на сликара Никитовића који је, иако топови нису били утихнули, у рату формирао ликовну колонију која је за скоро двије деценије стекла свјетско име.

"Од тада је за 19 година кроз саборовање у Вишеграду прошло око хиљаду ликовних умјетника од којих су бар половина били странци који су са собом однијели слику Вишеграда, његових грађана и културе у њему", рекао је Јовановић.


Јовановић каже да сад у Вишеград долазе они који нису никад ни помислили да дођу да се напоје снагом умјетничког надахнућа и са собом понесу кофер лијепих успомена јер је "душа пуна успомена вреднија него ћуп злата".

На отварању изложбе пријатељима Саборовања ликовних умјетника предузећу "ХЕ на Дрини" и општини Вишеград Никитовић је поклонио новоустановљену повељу Добрунску розетну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана