Отворена изложба Архив и турски архив у Бањалуци

Срна
Отворена изложба Архив и турски архив у Бањалуци

Бањалука - У Музеју Републике Српске данас је отворена изложба "Архив и турски архив у Бањалуци: Историјат збирке докумената из турског периода у Музеју Српске" на којој је јавности први пут приказано 117 вриједних докумената из османског периода.

Аутор изложбе Братислав Теиновић рекао је да је ријеч о изузетној збирци Одсјека за историју Музеја, те да преостали дио збирке од око 450 докумената чека валоризацију.


"Ово су најстарији документи који говоре о историји Бањалуке и Босанске крајине. Ту су и берати, писани у Цариграду, односно наређења султана за именовања заповиједника појединих тврђава у Босанској крајини", рекао је Теиновић на отварању изложбе.

Он је навео да изложба показује умјетничко, културолошко, социолошко и историјско богатство докумената, као и потенцијал за даља истраживања.

"Ова изложба говори да су документи турске провенијенције - бујурулдије, сиџили тапије и војна увјерења сакупљани још од времена настанка Музеја Врбаске бановине када није постојао данашњи архив", рекао је Теиновић.

Некадашњи Музеј Врбаске бановине је од 1931. године до почетка Другог свјетског рата прикупио око 150 турских докумената, а у архив је 1934. године приспио и један мањи дио такозваног турског архива.

Већи дио те историјске грађе, или 5.078 докумената, отпремљен у "Турски архив" сарајевског Земаљског музеја.

У Музеју Српске су до сада реализоване бројне и значајне Теиновићеве изложбе које говоре о османском периоду у граду на Врбасу.

Отварању изложбе присуствовали су бројни представници јавног, културног и научног живота Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана