Отворена 42. акварелистичка колонија „Сава“

Срна
Отворена 42. акварелистичка колонија „Сава“

БРОД - У Броду је отворена 42. Акварелистичка колонија „Сава“ на којој учествује 20 академских сликара из Србије, Хрватске, ФБиХ и Републике Српске.

Почетак 42. саборовање акварелиста озваничио је начелник општине Брод Зоран Видић симболичним чином предаје кључа акварелистичке колоније, који је рад вајара Драге Хандановића, сликару Павлу Ристичевићу из Добоја.

Видић је истакао да традиција акварела, која траје 42 године, заслужује посебну пажњу локалне заједнице и шире јавности.

-Упркос недаћама, колонија се одржала свих ових година и јасно показује нашу одлучност да очувамо традицију сликарства на подручју општине Брод - навео је Видић.

Он је додао да ће у наредном периоду више пажње бити посвећено културном животу, како кроз образовне установе, тако и приликом планирања средства за ове намјене у општинском буџету.

Видић је подсјетио да је фундус колоније изузетно богат и броји више од 1.000 радова.

-Имамо план да дигитализујемо фундус који ће јавности бити доступан на интернет страници општине Брод - најавио је Видић.

Дугогодишњи учесник бродске колоније је и Павле Ристичевић из Добоја који истиче да увијек радо долази у Брод, те да се умјетници настоје што оргиналније представити на колонији која је међу најстаријима на простору бивше Југославије.

-Велики је значај акварелистичког саборовања у Броду. Ово је и афирмација ликовне умјетности, дружимо се, стварамо, долазе млади, едукују се и на посебан начин посматрају живот и све позитивно што се дешава у друштву. А, позитивно најчешће долази из умјетности и културних дешавања - рекао је Ристичевић.

Овогодишња акварелистичка колонија отворена је синоћ, а одржава се у организацији општине Брод и општинске Туристичке организације.

Акварелистичку колонију „Сава“ у Броду покренули су 1980. године Крунослав Керн, Ђурђа Вилагош и Мухамед-Хамо Фејзић.

Сликари ће у Броду боравити до 3. јула.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана