Отворена 17. изложба ликовног салона у Добоју

Дијана Дујић
Отворена 17. изложба ликовног салона у Добоју

Добој - Умјетничка галерија Центра за културу и образовање у Добоју обиљежила је 40 година од оснивања отварањем 17. изложбе добојског ликовног салона, на којој је своје радове изложило девет умјетника.

Дјела у овогодишњем салону изложили су умјетници: Драго Хандановић, Бојана Стојаковић, Павле Ристичевић, Младен Миљановић, Јадранко Дурмић, те четири младе умјетнице, које дебитују у овом салону: Марија Марић, Драгана Сувајац-Јовић, Љиљана Ракић и Сандра Млађановић.

Традиционално своја дјела изложио је реномирани добојски вајар Драго Хандановић, који је заједно са Браниславом Виштом прије 16 година покренуо ову ликовну манифестацију, али је био и члан Одбора за оснивање галерије.

- Под утицајем сарадње са Музејом у Добоју радим дјела у старој техници, како се палило некада прије 5.000 година. Излажем структуру у теракоти паљену на отвореној ватри и патинирану на традиционалан начин - објаснио је Хандановић.

И ове године своја дјела представила је и академска сликарка Бојана Стојаковић.

- То су округли формати које сам почела да радим у јесен прошле године на ликовном симпозијуму и новине су пејзажи, који нису карактеристични за мој рад, јер се њима готово никада нисам бавила - казала је Стојаковићева.

Са десет акварела представио се добојски умјетник Павле Ристичевић.

- Посљедњих година се бавим акварелом и то је моје истраживање простора. Посебно је специфична техника акварела, јер омогућава да се на један посебан начин добије фина измаглица која је обично око ријеке - испричао је он.

Освјежење на овогодишњем добојском ликовном салону су четири младе умјетнице. Међу њима је Марија Марић, која је Академију умјетности завршила у Бањалуци.

- У питању је апстракција, експресионизам који сам радила на магистарском раду. То су већином знакови, симболи и свемирски мотиви - рекла је Марићева.

Ликовни салон ће бити отворен до 19. априла.

Јубилеј

Умјетничка галерија у Добоју је одлуком збора радника Радничког универзитета основана 25. априла 1975. у част тридесетогодишњице побједе над фашизмом, а у оквиру тада традиционалне културне манифестације "Априлски културни мозаик". За четири деценије хиљаде умјетничких дјела улазило је у галерију да би било изложено оку љубитеља ликовне умјетности. Након прошлогодишњих поплава, галерија је реновирана и једини је простор гдје се организују културна дешавања у овом граду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана