Отворен реновирани регионални музеј у Добоју

Срна
Foto: срна

ДОБОЈ - Регионални музеј у Добоју отворен је данас након што је проширен у сврху излагања умјетничких дјела академског вајара Драге Хандановића које је овај добојски умјетник завјештао граду.

Реновирани музеј отворио је градоначелник Добоја Борис Јеринић, који је рекао новинарима да је Градска управа обезбиједила 250.000 КМ за проширење објекта да би било смјештено око 100 скулптура Хандановића, као и за додатни изложбени простор сталне музејске поставке.

Умјетник Драго Хандановић изразио је задовољство и захвалност Добоју у којем ради већ 60 година.

"Овдје је сада присутно 38 радова. То су све радови у теракоти и мајолици перфорираног глиненог тијеста", рекао је осамдесетдвогодишњи Хандановић и навео да је његова Гранд- при награда од прије четири године била подстицај за доградњу Музеја.

Јеринић је захвалио Хандановићу за несебичан чин и навео да ће Музеј, заједно са Центром за културу и образовање који се реконструише средствима предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, његовати културну баштину овог подручја на понос будућим нараштајима.

Директор Регионалног музеја Небојша Драгојловић рекао је да су грађевински радови трајали двије године и да је данас у оквиру сталне изложбене поставке јавности представљено пет различитих цјелина - одјељења историје, археологије, етнологије, природњачко, а Хандановићевим легатом зачето је и Одјељење историје умјетности.

"Након проширења зграде музеја ми смо са 250 метара квадратних проширили на 750, а тренутно понуђени концепт јавности је на 450", рекао је Драгојловић и навео да преостаје комплетирање још око 300 метара квадратних.

Он је најавио и активности на реализацији дигиталне платформе, као новог облика презентације Музеја.

Помоћник министра за културу Српске Тања Ђаковић, која је присуствовала отварању, истакла је да је данас велики дан јер је матична музејска поставка увећана легатом академског вајара Драге Хандановића.

"Оно што посебно треба нагласити јесте захвалност локалној заједници и граду Добоју који су препознали значај музејске установе и издвојили средства у намјери да добију репрезентативан Музеј који може да буде на понос Републике Српске", рекла је Ђаковићева.

Она је нагласила да је улагање у ове установе значајно за културу Републике Српске, јер Музеј, осим основне функције да баштини сву грађу која свједочи о постојању српског народа на овим просторима, има и едукативан карактер као мјесто гдје ће ученици долазити и савладавати градиво. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана