Отворен пут за филм

А. Маџар и Ј. Перишић
Отворен пут за филм

Бањалука - Меморандум о сарадњи Републике Српске и Србије у области културе потписали су јуче у Бањалуци министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија и министар културе и информисања Србије Иван Тасовац.

- Овај споразум представља широки оквир на основу којег ће сродне институције из домена културе моћи да склапају појединачне, узајамне споразуме на бази својих програмских активности. То подразумијева сарадњу позоришта са позориштима, музеја са музејима... - рекао је Мутабџија.

Подсјетио је да је овај меморандум резултат разговора који су трајали шест мјесеци и да представља израз заједничке жеље и програмске амбиције Српске и Србије.

- Меморандум је оптимални оквир који даје довољно простора да се искаже сва креативност руководилаца институција културе и да се тако оствари и сарадња у области филмске умјетности - казао је Мутабџија.

Тасовац је рекао да је најважније што је дат капацитет директорима институција културе да могу у потпуности изразити своју креативност, јер су они ти који треба да осмишљавају конкретне програме. Он је прије потписивања протокола посјетио Музеј РС и Дјечије позориште РС.

- Пре свега, морам да похвалим инвентивност људи који раде у Музеју РС. Они су на невероватан начин успели да зграду, која није предвиђена да буде музеј, преграде и омогуће оволико појединачних изложбених простора - каже Тасовац кога су у Музеју РС дочекали помоћник министра за културу РС Ирена Солдат-Вујановић, директор Музеја РС Нада Пувачић и директор Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС Слободан Наградић.

Ход кроз историју

Иван Тасовац каже да му је посебно узбудљив био ход кроз Музеј РС, јер је "прошао кроз векове, историјске догађаје и различите области".

- За само пола сата ми смо прошли од праисторије до нашег доба. Драго ми је што сам видео како изгледају центри за конзервацију. Они су онај невидљиви дио музеја, али без њиховог рада не би било могуће да уживамо у свему овоме - истакао је Тасовац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана