Отворен позоришни академски фестивал, више од 100 учесника

СРНА
Отворен позоришни академски фестивал, више од 100 учесника

БАЊАЛУКА - Позоришни академски фестивал /ПАФ/ који је окупио више од 100 учесника отворен је вечерас у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци, такмичарском представом "Стаклена Менажерија", Факултета драмских умјетности са Цетиња.

Продуцент Фестивала Соња Ђурић изјавила је Срни да је ријеч о другом издању ПАФ-а који ће ове године бити средиште позоришне магије и сусрета најталентованијих студената драмских и сродних умјетности академија и факултета из региона.

Ђурићева је истакла да је пристигао рекордан број пријава, те да селекција није била лака.

"Љубитељи позоришне умјетности у нашем граду, за вријеме фестивала, имаће прилику да погледају шест такмичарских, као и једну ревијалну представу", рекла је Ђурићева.

Према њеним ријечима, у наставку такмичарског програма очекују се представе "Нора - Луткинакућа" /Академија умјетности у Бањалуци/, "Секс, лажи и дивље гуске" /Факултет драмских уметности у Београду/, "Љубав и кривица" /Факултет савремених уметности у Београду/, "Зеко, зеко" /Академија уметности у Београду/ и "Прљава" /Академија уметности у Новом Саду/.

Она је истакла да ће у оквиру пратећег програма заинтересовани имати прилику да присуствују јавном читању драмских текстова студената Драматургије бањалучке Академије умјетности, као и предавању позоришног редитеља Божидара Ђуровића, редовног професора на Факултету савремених уметности у Београду.

"На крају, након додјеле награда и признања, биће одиграна представа у част награђених, пантомимска монодрама Николе Милаковића `Марсо`, након чега ће се десити и `ПАФтерпарти` на крову Народног позоришта Републике Спрске, на којем ће наступити ди-џеј Душан Радусиновић", нагласила је Ђурићева, која је и асистент на Академији умјетности у Бањалуци.

Јована Брновић која је завршила Основне студије на Факултету драмских умјетности на Цетињу изразила је задовољство што је данас у Бањалуци и што њен факултет учествује на овом фестивалу.

"Колеге из Бањалуке смо упознали на једном од фестивала и тада су нам предложили да се пријавимо за ПАФ фестивал и срећни смо због тога", навела је Брновићева.

Милица Пејовић са Факултета драмских умјетности на Цетињу нагласила је да су студенти бањалучке Академије приредили фин дочек.

"Што се тиче позоришта у којем играмо, људи су јако љубазни и изашли су нам у сусрет и све што је недостајало, они су нам обезбиједили. Јако смо узбуђени што смо вечерас одиграли `Стаклену Менажерију` пред бањалучком публиком", рекла је Пејовићева.

Фестивал, који организују бањалучка Академија умјетности и Центар за визуелну умјетност, трајаће до понедјељка, 3. јула, а улаз на све програмске садржаје је бесплатан.

Партнер овогодишњег ПАФ-а је Народно позориште Републике Српске, а покровитељи су Министарство просвјете и културе Српске и град Бањалука.

Спонзор фестивала је компанија "М:тел", а међу спонзорима представа је Завод за уџбенике и наставна средства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана