Отворен Пети филмски фестивал о особама са инвалидитетом

Срна
Отворен Пети филмски фестивал о особама са инвалидитетом

Бањалука - Вршилац дужности помоћника министра за културу Републике Српске Милица Котур отворила је вечерас у Бањалуци Пети филмски фестивал о особама са инвалидитетом.

Котурова је рекла да фестивал ради на рушењу предрасуда према особама са инвалидитетом, те да филмови представљају ове особе на начин на који то заслужују.

"Кроз филмове видимо њихове страхове, слабости, препреке са којима се свакодневно суочавају, али и њихову борбу, амбиције, планове и жеље", рекла је Котурова на отварању фестивала.

Она је додала да је Министарство просвјете и културе препознало значај овог фестивала, који нема само умјетничку, већ и људску вриједност.

"Преноси поруку да смо сви исти и да заслужујемо једнаке могућности да бисмо остварили своје потенцијале", истакла је Котурова.

Директор Фестивала Огњен Ранисавић рекао је да је циљ фестивала подизање свијести грађана о потребама и стању особа са инвалидитетом.

"Мото фестивала је 'Мијењајмо свијест' и управо то нам је основни - циљ да се особе са инвалидитетом прикажу на афирмативан начин", рекао је Ранисавић и додао да је фестивал ревијалног карактера.

Портпарол фестивала Душица Липовац рекла је да ће на фестивалу бити приказана 24 филма из Грчке, Бразила, Велике Британије, Турске, БиХ, Србије и других земаља.

Фестивал, који ће трајати три дана, одржава се у Јеврејском културном центру "Арие Ливне".

Организатор фестивала је Хуманитарна организација "Партнер" уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана