Отворен Пети фестивал Бољшој на Мећавнику

Срна
Отворен Пети фестивал Бољшој на Мећавнику

Мокра Гора - Пети фестивал руске музике "Бољшој" отворили су вечерас на Мећавнику члан управе "Гаспромњефт" компаније Александар Дибаљ и оснивач фестивала Емир Кустурица.

На свечаном отварању наступио је дјечији хор јединствене традиције "Колибри" из Београда.


Кустурица је рекао да је ово требало да буде један сан који ће бити остварен.

"Прво је направљен град, а сада и двориште у које сам вас позвао да слушате озбиљну музику. Баш на овом мјесту прије 12 година пронађени су шљемови који су потврдили да је у току Првог свјетског рата овдје био један ров и сада овдје чекамо оркестар да започне извођење озбиљне композиције заједно са Романом Симовићем, виолинистом", додао је Кустурица.

Он је истакао да је почетак приче о култури на Мећавнику, заправо почетак нечега што је у супротности са црвеним тепихом и шта он све значи.

"Овдје имамо ливаду, столице и поглед у небо. Највише због тога што је овдје усађена вјера да је умјетност љубав и на неки начин и они који почињу требало би да уђу у тај свијет охрабрени", рекао је Кустурица.

Члан управе "Гаспромњефт" компаније Александар Дибаљ рекао је да се већ пет година одржавају окупљања на Мећавнику, "на овом лијепом фестивалу у окружењу дивне музике".

"Ово је дивна Србија, ово су дивни људи који су нам веома драги и схватамо колико се добро осјећамо када се налазимо у окваквој атмосфери, окружени музиком и дивном природом", рекао је на отварању Дибаљ.

Он је додао да је прије шест година замолио Кустурицу да смисли нешто необично, нешто што се никада раније није догађало и да показује дивно пријатељаство између Србије и Русије.

"И ето, њему је пошло за руком да смисли нешто што никада није било и успио је да окупи све дивне музичаре из Србије, Русије и Републике Српске", истакао је Дибаљ.

У музичком дијелу програма наступиће виолиниста Роман Симовић, један од водећих свјетских мецосопрана Милијана Николић, виолончелиста Јустус Грим и виолинисткиња Татјана Самуил.

За златну, сребрну и бронзану "Матрјошку" у двије старосне категорије такмичиће се више од 60 учесника.

Пети музички фестивал "Бољшој" трајаће до 15. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана