Отворен павиљон БиХ у Венецији

Александра Рајковић
Отворен павиљон БиХ у Венецији

Венеција - Павиљон БиХ отворен је вечерас на 55. венецијанском бијеналу изложбом Младена Миљановића “Врт уживања”, у згради Палате Малипијеро.

Изложбу је званично отворио министар цивилних послова БиХ Средоје Новић.

- Умјетност је та која има снажан утицај и могућност да говори о духу времена, друштвеним појавама и проблемима, и то на један посебан начин шаљуђи кроз умјетничка дјела снажне поруке - рекао је Новић на отварању.

На отварању је говорио и министар просвјете и културе РС Горан Мутабџија, као и кустос поставке Сарита Вујковић.

Директор Музеја савремене умјетности РС Љиљана Лабовић-Маринковић рекла је да је ова изложба и одлазак на бијенале велика побједа.

- Досањали смо наш сан - казала је она.

Изложба је отворена у присуству бројних личности из јавног и културног живота РС.

Медији у Италији оцијенили су да је Павиљон БиХ први на листи оних које треба посјетити на бијеналу.

Награде бијенала биће објављене у суботу, а жирију предсједава британски кустос Џесика Морган  из Тејт галерије у Лондону.

Чланови жирија су и Софија Хернандез Чонг из Мексика, Франческо Манакорда из Италије, Биси Силва из Нигерије и Али Суботник из САД.

Жири ће додијелити награде “Златни лав” за најбољи национални павиљон и најбољег умјетника на међународној изложби “Енциклопедијска палата”, као и “Сребрног лава” за обећавајућег младог умјетника.

“Златног лава” за животно дјело ове године добиле су умјетнице Марија Ласниг из Аустрије и Мариза Мерц из Италије, на основу одлуке Борда директора бијенала у Венецији.

Изложба Младена Миљановића рађена је  у продукцији Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Комесари изложбе су Сарита Вујковић и Ирфан Хошић, а покровитељи су Министарство цивилних послова БиХ и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Према ријечима Миљановића “Врт уживања” позиционира нешто другачије виђење друштва у којем живимо.

Венецијанско бијенале траје од 1. јуна до 23. новембра.

На бијеналу се БиХ појавила први пут послије десет година, а Миљановић је први представник из Бањалуке.

- Ова изложба већ самим својим називом, “Врт уживања”, позиционира нешто другачије виђење. Мислим да ми уживамо једнако онолико колико патимо, можда чак и више - казао је Миљановић.

Иницијативу за званично учешће БиХ на овој великој, значајној и традиционалној манифестацији покренуо је Музеј савремене умјетности Републике Српске.

Понуђени модел Музеја савремене умјетности РС прихватило је Министарство цивилних послова БиХ.

- Павиљон се бави идејом жеља и нечега што има свој плурализам и дефинише љепоту различитости. Љепота нечега је у једном врту, а не у једном цвијету. Мотиве за радове сам проналазио свуда и као готове ствари (ready-made) узимао из стварности, те их само колажирао на познати триптих ренесансног сликара Хијеронимуса Боша. Ријеч је о триптиху који има готово идентичан назив као павиљон БиХ - рекао је Миљановић.

Највећа смотра

Венецијанско бијенале је највећа и најстарија смотра ликовне умјетности на свијету, покренуто је у деветнаестом вијеку, тачније 1893. године.

Бијенале је током бројних година свога постојања мијењало концепције, прилагођавајући се новом времену и промјенама у умјетности које су са њим долазиле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана