Отворен Међународни београдски сајам књига, представиће се више од 400 излагача

Срна
Отворен Међународни београдски сајам књига, представиће се више од 400 излагача

БЕОГРАД - Међународни београдски сајам књига отворен је вечерас на Београдском сајму, а током девет сајамских дана представиће се више од 400 излагача из земље и иностранства, издавача и писаца, међу којима и из Републике Српске.

Сајам, који је ове године организован под слоганом “Ријеч је слободна”, отворила је Милена Марковић, награђивана пјесникиња, драмски писац и сценариста, редовни професор Факултета драмских уметности у Београду.

-Шта би био живот да нема речи, не би га било. Шта био било од свих нас кад не би било приче, не бисмо постојали - рекла је Марковићева.

Присјетивши се дјетињства и сусрета са књигама она је навела да јој је мајка говорила да књиге иду на сајам књига “да спавају под куполом”.

-Ово је место где живе писци. Они ће написати приче због којих ћемо сви да опстанемо и порастемо. Читајте књиге - поручила је Марковићева.

Отварању су присуствовали министри у Влади Србије за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић, информисања Дејан Ристић, културе Никола Селаковић, као и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и прослављени писац и режисер Емир Кустурица.

На отварању се у име Кубе, земље почасног госта, обратио Мигел Барнет, приповједач, пјесник и антрополог који је за велики број књига, пјесама и хроника одликован националним и међународним књижевним наградама.

На Сајму се Република Српска представља са 134 наслова на 47 промоција, а наступ Српске свечано ће бити отворен у понедјељак, 21. октобра, у 12.00 часова у свечаној сали Управне зграде Београдског сајма.

На Сајму ће се представити издавачи из БиХ, Бјелорусије, Грчке, Италије, Ирана, Конга, Марока, Њемачке, Румуније, Русије, Туниса, Турске, први пут Украјине, те Хрватске и Црне Горе, а међу познатијИм гостима сајма су Тони Парсонс из Велике Британије, Наташа Рогеља из Словеније и Давид Унгер /Гватемала, САД/.

Највећи домаћи, као и бројни страни издавачи и писци биће представљени на сајму на којем ће посјетиоци моћи да купе књиге по сајамским цијенама и да присуствују промоцијама књига и трибинама са различитим темама.

У оквиру 67. Међународног београдског сајма књига традиционално ће бити додијељене награде, и то Издавач године, Издавачки подухват године, Дјечија књига године, Награда за издавача из дијаспоре и региона на српском језику, Посебно признање за допринос у области науке, Специјално признање за издавача, књигу или стрип, Награда “Богдан Кршић” за најљепшу књигу, Награда за најљепшу дјечију књигу, Специјално признање за младог дизајнера.

Биће одржане различите програмске цјелине - “Хиљаду зашто” са књижевности за дјецу и младе, “Пјесме сунца” посвећена поезији, “Атлас опасан небом”, гдје ће се представити српски писци и гости из иностранства, те цјелина “Сумњиво лице” посвећена проблемским темама од књижевности до злоупотреба вјештачке интелигенције у превођењу или интернета у пласману књижевне критике.

На Сајму ће у четвртак, 24. октобра, традиционално бити одржан Школски дан намијењен организованим посјетама ученика, наставника, школских библиотекара, студената и професора, као и Породични дан у понедјељак и уторак, 21. и 22. октобра.

Упоредо ће на Београдском сајму бити одржан и 53. Сајам образовања и наставних средстава.

Радно вријеме сајма књига је од 10 до 20 часова, улазнице коштају 250 динара за групне посјете, појединачна улазница је 350 динара, улазница за породични дан је 1.000 динара, а за све сајамске дане 2.000 динара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана