Отворен Краткофил

M. П.
Отворен Краткофил

Бањалука - Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија отворио је на бањалучкој тврђави Кастел седми Међународни филмски фестивал “Краткофил плус”, на којем ће до 28. јула бити приказано 89 филмова, од чега 43 кратка филма у такмичарској селекцији.

Мутабџија је рекао да чињеница да се ова манифестација одржава седми пут показује да она има модеран концепт и да је изградила посебан фестивалски приступ прилагођен урбаним потребама грађана.

Према његовим ријечима, веома је важно да се на овом фестивалу приказују документарни, играни и експериментални филмови, а ако се томе дода едукативни аспект, онда је јасно зашто за “Краткофил” имају интерес и ствараоци и публика.

Мутабџија је нагласио да ће ресорно министарство наставити да подржава ову манифестацију и да она заслужује и подршку фондова ЕУ.

Директор фестивала Сандра Јосовић изразила је задовољство чињеницом да се фестивал успио организовати седми пут, с обзиром да је овогодишњи буџет минималан и износи око 50.000 КМ.

Она је додала да Министарство просвјете и културе и град Бањаука пружају подршку од почетка и изразила очекивање да ће њихова подршка у наредној години бити већа, како би фестивал опстао.

Према њеним ријечима, преломни моменат представљала је подршка Канцеларије за односе с јавношћу америчке Амбасаде у БиХ, чиме је обезбијеђен и додатни програм.

Члан жирија Божидар Тркуља изразио је очекивање да ће кратки филмови који ће бити приказани у такмичарском дијелу фестивала бити добри и да ће за њега водиљу представљати количина енергије коју филм понуди, као и начин на који ће је упаковати.

Директор програма “Краткофила” Владан Петковић рекао је да се фестивал концептуално није много промијенио, али да се поправио ниво организације.

“Тражили смо равнотежу и у квалитету, али и да у географском приступу буду заступљени филмови са свих континената”, рекао је Петковић.

Аутор филма “Ничији живот” Милош Милошевић рекао је да његов рад прати живот глумца који се 50 година аматерски бави овом умјетношћу и да је заснован на истинитој причи.

Он је нагласио значај овог фестивала за младе ауторе из региона и изразио очекивање да ће се приказати добри филмови, а према његовом мишљењу јавни сервиси би требало да промовишу кратки филм.

Фестивал је отворен пројекцијом филма Харија Дин Стентона “Дјелимично фикција”.

Овогодишњи “Краткофил плус” имао је рекордан број пријава, преко 2.000 из читавог свијета, а посебну пажњу у ревијалном дијелу привукао је документарац “Пуси рајот панк молитва”, о контроверзној руској женској групи, са чијим ће ауторима публика моћи да разговара током фестивала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана