Отворен конкурс за фестивал "Ухвати филм"

ГС
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Конкурс за пријем филмова за Међународни филмски фестивал "Ухвати филм", који обухвата пројекције домаћих и иностраних краткометражних филмова, отворен је до 10. априла, саопштили су организатори.

Фестивал је међународног карактера и реализује се у Новом Саду, а затим у Бањалуци, Ријеци и Котору са циљем промоције потенцијала и изазова особа са инвалидитетом (са посебним освртом на вишеструко маргинализоване групе) кроз тематски и умјетнички специфичну селекцију филмова.

"Пријављени филм, оргиналан и иновативан, треба да има минимум једног актера или актерку особу са инвалидитетом, али инвалидитет нужно не мора да буде главна тема. Тема инвалидитета да се показује на нестереотипан, без сажаљења и несензационалистички начин, јер филмови који буду промовисали медицински/хуманитарни/религиозни модел инвалидности, односно стереотипе неће ући у селекцију. Поред тога, важно је да филм показује умјетничке квалитете особа са инвалидитетом (глумачке, редитељске), доносећи умјетнички доживљај. Покретањем табу тема кроз филм, приказујући изазове, мијењају се перспективе и подстичу промјене које утичу на рушење предрасуда и мијењање свијести јавности. Тема инвалидитета јесте нешто што повезује филмове, али теме су о љубави, породици, подршци" наводе организатори.

Детаљи конкурса доступни су на веб страници www.uhvatifilm.org.

Фестивал ће у Бањалуци бити одржан од 12. до 14. октобра, у Новом Саду од 11. до 15. октобра, а у Ријеци и Котору ће бити одржан у оквиру Филмских каравана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана