Отворен Јахорина филм фестивал

Срна
Отворен Јахорина филм фестивал

Пале - Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић отворио је вечерас на Палама 10. Међународни фестивал документарног и кратког играног филма "Јахорина филм фестивал", током којег ће до 18. септембра бити приказано 150 филмских остварења из 35 земаља, од којих је 14 из БиХ.

"Организатори жЈахорина филм фестивалаж припремили су богат и занимљив програм који ће, сигуран сам, надмашити сва досадашња издања Фестивала. Захваљујући овој манифестацији Република Српска и град Источно Сарајево у наредним данима биће стјециште филмских радника из цијелог свијета", рекао је Малешевић на церемонији отварања.


Он је изразио задовољство због великог броја регионалних остварења у свим категоријама јер је то потврда да и на овим просторима јача филмска умјетност.

Према његовим ријечима, 150 филмова који су сврстани у званичну конкуренцију представља немјерљиво богатство Фестивала.

"Чињеница да су на овај фестивал пристигли и филмови из Берлина и Кана довољно говори о значају овог фестивала. Филмски језик је универзалан и разумљив свима и пред њим су све разлике ништавне", поручио је Малешевић.

Попут књига, истакао је он, филмови отварају нове видике и граде мостове сарадње међу људима и народима.

Директор Фестивала Мирко Деспић захавалио је генералном покровитељу "Јахорина филм фестивала" предсједнику Републике Српске Милораду Додику, као и ресорним министарствима Српске за помоћ и подршку у реализацији 10. јубиларног Фестивала, те бројним спонзорима и пријатељима Фестивала.

"Долазак аутора из Израела, Ирана или САД, као и цијелог свијета потврда је пуне међународне афирмације нашег Фестивала. Идемо даље...", рекао је Деспић.

Предсједник жирија еколошких и туристичких филмова амбасадор Словачке у БиХ Јан Пшеница оцијенио је да је "Јахорина филм фестивал" постао велики и респектабилан фестивал међународног и регионалног значаја.

"Веома сам обрадован високим квалитетом приспјелих филмова који одражавају љубав људи према природи, али и страх од загађења воде и ваздуха. И ми у Словачкој имамо сличан фестивал који се бави промоцијом екологије и здравог живота", рекао је Пшеница.

Након церемоније свечаног отварања, приказан је филм "Јадранка" аутора Бранка Лазића.

Селектор, декан Академије умјетности у Бањалуци Лука Кецман од 970 пријављених филмова у званичну селекцију изабрао је 150, и то 31 документарни филм, пет документарних телевизијских филмова, 37 кратких играних филмова, 15 експерименталних, 24 анимирана, шест студентских, 16 еколошких и 16 туристичких филмова.

Овогодишњи фестивал има два жирија. Документарне и кратке игране филмове оцјењиваће жири у саставу Дарио Ћулум, професор Академије умјетности у Бањалуци, Осман Арсланагић, професор на Академији сценских умјетности у Сарајеву и Сњежан Лаловић, новинар и аутор великог броја филмова.

Еколошке и туристичке филмове оцјењиваће предсједник оба жирија, амбасадор Словачке у БиХ Јан Пшеница, новинар и аутор из Загреба Дарко Халапија и новинар из Сарајева Џевдет Тузлић.

Аутору најбољег филма биће додијељен "Гран при фестивала", а за најбоље филмове по категоријама биће додијељен "Златни јавор". Иста награда, без обзира на категорију, биће додијељена и најбољем филму из БиХ.

У пратећем дијелу програма биће реализоване креативне радионице, округли столови, обилазак историјских и туристичких локација у БиХ, те богат културно-умјетнички програм.

Генерални покровитељ Фестивала је предсједник Републике Српске Милорад Додик, а покровитељи су Министарство цивилних послова БиХ, Министарство просвјете и културе Републике Српске и Министарство трговине и туризма Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана