Отворен филмски фестивал Први кадар

Срна
Отворен филмски фестивал Први кадар

Источно Сарајево - У Источном Сарајеву вечерас је отворен Девети међународни филмски фестивал "Први кадар", на коме ће током седам фестивалских дана бити приказано 75 филмова из 27 земаља.

У име министра просвјете и културе Републике Српске фестивал је отворио стручни сарадник у ресорном министарству Добринка Максимовић, која је истакла да Влада, без обзира на отежане услове привређивања у којима се Српска налази, континуирано подржава све озбиљно организоване културне пројекте, укључујући и Фестивал "Први кадар".


Фестивал је отворен пројекцијом документарног филма "У мраку", режисера Горана Станковића.

Почетак ове културне манифестације обиљежен је и отварањем изложбе умјетничке фотографије Рајка Паштара, који се представио пројектом "Тренутак стварности", чија је тема "Величанственост животног тренутка".

На отварању Фестивала, у оквиру такмичарског програма, премијерно је приказан и кратки играни филм редитеља Хаџи-Александра Ђуровића "Ђурђевак црвени", који је свјетску премијеру имао на Филмском фестивалу у Јарославу у Русији, гдје је и награђен.

Ријеч је о непознатој истинитој причи о настанку једне од најпопуларнијих српских народних пјесама "Ђурђевдан" током Другог свјетског рата од непознатог аутора у возу смрти на путу за концентрациони логор Јасеновац.

Током церемоније отварања Фестивала, на основу одлуке Савјета Фестивала, Плакета "Филмска клапа за развој кинематографије у БиХ" додијељена је "Сарајево филм фестивалу" за допринос у развоју филмске умјетности БиХ, афирмацији домаћег филмског стваралаштва и стваралаштва на простору бивше Југославије.

Плакета за изузетан допринос и подршку фестивалу "Први кадар", али и развоју културе на подручју Источног Сарајева у цјелини, додијељена је начелнику општине Источна Илиџа Предрагу Ковачу.

Захваљујући се за награду, Ковач је рекао да му је посебна част што је Плакету примио од истинског културног радника, програмског директора Фестивала Витомира Митрића, који се годинама бори да људи у овом граду живе боље и достојанственије.

У препуној сали Културног центра Источно Ново Сарајево вечерас су приказани и кратки анимирани филм "Искреност" шпанског аутора Андреа Каса Кесе, те анимирани филм "Бијесан" Илијана Великова из Бугарске.

Умјетнички директор и селектор Фестивала "Први кадар" Александра Митрић Штифанић рекла је да је мото овогодишње манфестације "Девет живота", што на симболичан начин означава девет успјешних филмских смотри.

Током наредних седам фестивалских дана 75 филмова из 27 земаља, девет такмичарских селекција, радионица анимираног филма, ДокМастерКлас, изложба умјетничке фотографије, едукативне и специјалне пројекције, богат пратећи програм, као и бројни гости из земље и иностранства обиљежиће Девети међународни филмски фестивал "Први кадар - девет живота".

У оквиру едукативног програма Фестивала биће одржан ДокМастерКлас професора Драгана Елчића, Радионица анимираног филма "Душа човјека" за ученике основних и средњих школа Источног Сарајева и Кантона Сарајево и чланове Удружења дјеце и омладине са посебним потребама "Вратите нам осмијех".

Предвиђена је и специјална пројекција образовних филмова "Филмски час са великанима", у оквиру које ће бити премијерно приказан документарни филм "Црњански", редитеља Данила Бећковића.

Као и претходних година публика ће, осим организованих посјета, имати прилику да погледа филмове такмичарског и пратећег програма Фестивала и у вечерњим пројекцијама.

У оквиру најновијег филмског програма фестивала "Вече лауреата", који је посвећен добитницима признања "Филмска клапа" за допринос развоју Фестивала и филмске умјетности у БиХ публици ће представити прошлогодишњи добитник награде редитељ Милован Пандуревић, директор Кинотеке Републике Српске.

Током вечерњег програма Фестивала биће организована промоција филмских фестивала Балкан њу филм фест /Банеф/ и Шоу фестивал из Шведске.

У оквиру промоције биће приказан играни филм "Исцељење" редитеља Ивана Јовића, који је на претходно одржаном Банефу освојио награду за најбољи филм, као и награде за најбољи играни филм и за најбољу епизодну улогу која је припала дјечаку Немањи Јеремићу, на престижном руском Филмском фестивалу "Златни витез".

Осим такмичарског програма, биће организована и специјална пројекција Избор филмова за штићенике Казнено-поправног завода Кула, пројекције анимираних филмова аутора из земље и свијета.

У оквиру дјечијег филмског програма "Кидс фест", најмлађи ће погледати дугометражни анимирани филм "Зашто /ни/сам појео свог тату" француског редитеља Жамела Дебиза, избор из свјетских анимираних филмова и кратки играни филм "Кад би овце биле розе" Ђурђије Радивојевић из Србије.

Ове године филмове ће оцјењивати два жирија. Међународни жири радиће у саставу - предсједник - режисер Драган Елчић и чланови Јелена Мила, директор Балкан њу филм фестивала из Шведске и Дејан Дабић филмски критичар из Србије.

Жири за селекције студентских филмова чине предсједник - режисер Ратко Орозовић и чланови режисер Хаџи-Александар Ђуровић и Горан Штифанић, дизајнер звука.

Генерални покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, суфинансијер је општина Источна Илиџа, док је генерални медијски покровитељ РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана