Отворен фестивал који промовише ромску културу, традицију и језик

Срна
Отворен фестивал који промовише ромску културу, традицију и језик

БИЈЕЉИНА - У Бијељини је вечерас отворен фестивал “Баро дром”, у преводу “Дуг пут”, који промовише ромску културу, традицију и језик.

Фестивал “Баро дром” отворен је свечаним дефилеом учесника и изложбом у Центру за културу “Семберија” под називом “Знаменити Роми свијета”.

Помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Републике Српске Наташа Цвијановић, која је присуствовала отварању дводневног фестивала, рекла је новинарима да у Републици Српској има око 400 основаца ромске националности од којих 150 у Бијељини.

“Овај град има велику ромску заједницу. Слична ситуација је у Приједору, Модричи, Прњавору, али у Бијељини имамо заједницу која је можда највише укључена у друштво, која се бори да се асимилује, а овдје имамо и ромска удружења која нам у свему томе помажу”, истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да треба радити на укључивању ромске заједнице у културни систем.

Цвијановићева је навела да је ресорно министарство новим законским рјешењем дефинисало да сва дјеца из националних мањина имају асистента уколико не говоре на језику који се користи у наставном процесу.

Она је појаснила да ће директор школе бити у прилици да за ту дјецу ангажује асистента, што је новина и искорак, те могућност да се ученици додатно укључе у образовни систем, а то је изузетно важно.

“Многа истраживања говоре да је образовање један од кључних фактора за подизање квалитета живота, не само ромске, него све дјеце која су на неки начин стигматизована”, рекла је Цвијановићева.

Портпарол Фестивала Јована Барбу рекла је да је ово први ромски фестивал на Балкану на којем су се обратили амбасадори Чешке и Норвешке, земаља које су подршка Ромима у пројектима и њиховој реализацији.

Она је додала да је град Бијељина један од покровитеља фестивала.

Манифестацују организују Центар за интегративно укључивање Рома и Ромкиња “Отахарин” и Удружење жена “Ромкиња”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана