Отворен фестивал хорова

Агенције
Отворен фестивал хорова

Бијељина - Концертом Хора "Србадија" вечерас су у Бијељини отворене традиционалне Мајске музичке свечаности на којима ће се у два такмичарска дана надметати 33 хора из земаља региона.Умјетнички директор Фестивала диригент "Србадије" Десанка Тракиловић, нагласила је врхунски квалитет свих учесника, издвајајући чувени београдски хор "Лола" којим диригује Милован Панчић као музички драгуљ и посебан дар за бијељинску публику.

Такмичење хорова на 12. фестивалу биће одржано у шест категорија, дјечији хорови, женски, мушки, мјешовити, камерни хорови и етно састави.

"Србадија" је Српско црквено пјевачко друштво и овај фестивал се везује за славу манастира "Свети Василије Острошки" у Бијељини гдје се литургијом у недјељу манифестација завршава.

Хор "Србадија" наредне године обиљежава 115 година постојања, а данас окупља 80 чланова који су стално на сцени у Републици Српској, Србији и земљама региона.

"Мајске музичке свечаности" су у протеклих једанаест година окупиле у Бијељини више од 400 хорова и 20.000 хорских пјевача из Србије, Бугарске, Украјине, Аустрије, Њемачке, Грчке, Мађарске и БиХ.

Подршку у организацији Фестивала пружају Српска православна црква, град Бијељина и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана