Отворен Центар за хеленска истраживања у Бањалуци: Јачање веза српског и грчког народа

Илијана Божић
Отворен Центар за хеленска истраживања у Бањалуци: Јачање веза српског и грчког народа

БАЊАЛУКА - Центар за хеленска истраживања отворен је на Филолошком факултету Универзитета у Бањалуци у организацији Амбасаде Грчке у БиХ.

Свечано отварање уприличено је у четвртак навече, а КУД “Чајавец” из Бањалуке извео је “Окрени се моје коло мало”. Атмосферу су употпунили музичар Дејан Ћулум и Марина Јотић Ивановић поетском изведбом “Напријед грчка земљо”.

Амбасадор Грчке у БиХ Димитриос Папандреу истакао је за “Срну” да отварање Центра за хеленску културу представља историјски дан за Бањалуку.

- Амбасада Грчке у Сарајеву пружиће сваку врсту подршке у раду центра, као и Министарство иностраних послова и влада Грчке, док ће једну од најважнијих улога у његовом раду пружати Хеленска фондација за културу - рекао је Папандреу.

Историчар Горан Латиновић, који је и проректор Универзитета у Бањалуци, говорио је о историји српско-грчких односа од средњег вијека до савременог доба. Он је нагласио да отварање Центра за хеленску културу представља велики искорак у развоју Универзитета у Бањалуци, посебно хуманистичких наука  филозофских и филолошких.

- Увјерен сам да ће овај центар довести до побољшања наших односа са грчким универзитетима и институтима, даљих пројеката, те размјене наставног особља и студената између Универзитета у Бањалуци и универзитета у Грчкој - казао је Латиновић.

Напоменуо је да више од 20 година нема организованог курса грчког језика на Универзитету у Бањалуци, али да ће бити организован почетком идуће године.

- Познато је да се од грчког народа може много тога научити у погледу представљања своје културе, језика, књижевности и историје - додао је он.

Отварању центра присуствовали су и министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић, предсједник Хеленске фондације за културу Никос Кукис, представници Филолошког факултета, историчари, професори и студенти.

Значај

Центри за хеленска истраживања намијењени су за изучавање и промовисање хеленске културе и цивилизације од античког доба до данас. Посебни циљеви су научноистраживачки рад у области филозофије, књижевности, археологије, филологије, теологије, историје, умјетности и других области од значаја за упознавање и изучавање хеленског свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана