Отворен 64. Међународни сајам књига

Срна
Отворен 64. Међународни сајам књига

БЕОГРАД - У Београду је вечерас свечано отворен 64. Међународни сајам књига на којем ће током седам сајамских дана бити представљено око 500 издавача из свијета и региона.

Предсједник Удружења књижевника Србије Милован Витезовић рекао је отварајући Сајам да је књига од Законоправила Светог Саве до данас дијелила историјску судбину српског народа.

“Када је народ робовао, робовала је и књига, када су се Срби селили, селила се и књига, када је нашем народу било тешко, књизи је било још теже”, подсјетио је Витезовић.

Он је истакао да се у свијету тренутно налази бар 5.000 вриједних српских рукописа и да ће књижевници од надлежног министарства и државних институција тражити да се заложе да бар у дигиталној форми буду враћени у земљу како би били изучени и представљени грађанима.

Витезовић је рекао да је ова година изузетно значајна за српски народ, јер у њој слави осам вијекова своје државе, осам вијекова Српске православне цркве и осам вијекова књижевности.

У име Египта, земље домаћина овогодишњег Сајма, присутне је поздравио предсједник Међународног сајма књига у Каиру Хаитам Ал Хај Али који је указао да је његова земља једна од најстаријих цивилизација која је познавала писану ријеч, а данас у савременом добу носилац једног од најзначајнијих сајмова књига на арапском подручју.

“Данас Међународни сајам књига у Каиру упознаје културно и цивилизацијско насљеђе Међународног сајма књига у Београду са својом јединственом природом и карактером, успостављајући оквире за сарадњу који су започети на прошлогодишњем скупу”, рекао је Али.

На овогодишњем Међународном сајму књига у Београду представиће се и бројни издавачи из Републике Српске.

Свечано отварање репрезентативног наступа Републике Српске на овогодишњем сајму књига најаљено је за сутра у 12.00 часова у свечаној сали београдског Сајма.

Наступ Српске ове године је у знаку горажданске штампарије, која је била прва штампарија на тлу данашње Републике Срске и једна од најранијих код Срба, уопште.

Српска ће своје издаваштво представити на 42 штанда, на 54 промоцције и у 12 сајамских сала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана