Учесници ликовно-еколошке колоније у Српцу послали важну поруку

Дејан Јовичић
Учесници колоније
Foto: Д. Јовичић | Учесници колоније

СРБАЦ - Четрдесет академских сликара из 13 земаља учествује у јубиларном 40. сазиву Ликовно-еколошке колоније „Бардача-Србац“ који је синоћ свечано отворен у Дому културе „Угљеша Којадиновић“ у Српцу и трајаће до 9. јула када ће у Тренинг центру Природно-математичког факултета у Бардачи бити организована завршна изложба.

Директор Центра за културу и спорт Србац Радован Митраковић, рекао је да умјетници другу годину заредом стварају на тему „Спас планете Земље – Оаза Србац“ а највреднији радови ући ће у фундус колоније који броји око 700 слика.

- На приједлог оснивача колоније и предсједника Умјетничког савјета, Рајка Петковића, овај и прошлогодишњи сазив смо саставили у један догађај окупљајући умјетнике из цијелог свијета који упућују заједнички апел за очувањем еко система наше планете и спасом резервата Бардача чија животна средина је значајно нарушена у задњих десетак година – рекао је Митраковић.

Он додаје да је троје сликара који су били најављени, спријечено из здравствених и других разлога да дођу на колонију, али ће учествовати онлајн путем у њеном раду и послаће слике на задату тему.

Митраковић каже да су покушали довести и једну реномирану умјетницу из Египта, али због проблема са визом на крају није могла потврдити учешће.

- Поносни смо што смо обезбиједили долазак врхунских умјетника који су остварили значајне интернационалне успјехе, а њихова искуства ће нарочито значити полазницима школе сликања коју смо ове године издигли на виши ниво јер ће млади таленти по први пут радити са професионалним бојама и платнима – рекао је Митраковић.

Црногорска умјетница Јелена Вушуровић каже да је већ годинама редован учесник бардачке колоније и истиче да јој је част што је изабрана за члана умјетничког савјета.

- Ми се сви овдје осјећамо као једна велика породица и то је оно што Бардачу издваја од других колонија. Потрудићемо се да дјела која будемо стварали говоре умјесто нас и пошаљу поруку да је овакве природне драгуље потребно сачувати како би у њима могла уживати и будућа покољења – рекла је Вушуровић.

На отварању колоније посјетиоци су могли погледати радове академског сликара Далибора Даде Ћетковића из Бара на његовој 23. самосталној изложби.

- Слике припадају великом циклусу под називом „Антарес“ који је настао прије три године док сам боравио у САД-у. Представио сам само један дио радова јер су остале тренутно изложене у Смедеревској Паланци и ово је по први пут у мојој каријери да паралелно организујем двије изложбе – рекао је Ћетковић.

На четрдесетом сазиву бардачке колоније учествују академски сликари из Русије, Сједињених Америчких Држава, Енглеске, Италије, Турске, Шведске, Бугарске, Албаније, Србије, Хрватске, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана