Отворен 21. међународни сајам у организацији Гласа Српске: Бањалука одише мирисом књиге

Александра Маџар фото: А. Чавић
Отворен 21. међународни сајам у организацији Гласа Српске: Бањалука одише мирисом књиге

Бањалука - Излагачи, читаоци, организатори и многобројне личности из јавног и културног живота РС окупили су се и ове године како би у свечаном тону прославили писану ријеч и присуствовали отварању 21. "Гласовог" Сајма књиге.

Врата дворане "Борик" у уторак увече су и званично отворена, септембар у нашем граду поново ће мирисати на књигу, а "Гласово" књижевно путовање свечаном бесједом је отворио угледни књижевник Владимир Кецмановић из Београда. Истичући колико је култура важна за опстанак и постојање сваког народа и подсјећајући да они који о томе треба да брину, то најчешће не раде, Кецмановић је подсјетио на анегдоту везану за Винстона Черчила и његов став према култури.

- Када су у британском парламенту тражили од владе да због трошкова одбране од њемачке агресије смањи буџет намењен култури, тадашњи премијер Винстон Черчил им је, кажу, одговорио: "А, шта ћемо онда да бранимо" - нагласио је Кецмановић и овом анегдотом послао јасну поруку.

Немогуће је било отворити смотру писане ријечи, а не присјетити се великана са ових простора који су обиљежили српску књижевност, историју и културу. Нагласио је да земља која, између осталих, баштини Петра Кочића и Бранка Ћопића, Алексу Шантића и Јована Дучића, Владимира и Светозара Ћоровића, Димитрија Митриновића и Атанасија Шолу, Иву Андрића и Мешу Селимовића, Гојка Ђогу и Емира Кустурицу има потенцијал да буде супериорна у односу на многе друге, веће и моћније државе.

- Да би тај потенцијал остварила, неопходно би било да њени градови, пре свих Бањалука, постану балкански културни центри какви су, на пример, у далеко неповољнијим условима, били Нови Сад и Мостар - истакао је Кецмановић.

Присутне је поздравио и градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић.

- И ово љето у Бањалуци било је богато културним догађајима, а као круна културних манифестација управо је "Гласов" Сајам књиге - рекао је Гаврановић.

Ове године ће први пут у оквиру "Гласовог" Сајма књиге бити одржани и међународни књижевни сусрети, који су плод сарадње "Гласа" и Удружења књижевника РС. О значају ове манифестације, која је окупила писце из Русије, Њемачке, Бугарске, Македоније, Црне Горе, Србије и Српске, говорио је предсједник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић.

- Пожелио бих свима размјену благодатних идеја које ћемо утемељити на Првим међународним књижевним сусретима заснованих на енергији још непотрошених идеја - казао је Андрић који је отворио међународне књижевне сусрете.

Свечано отварање, на којем је наступила и џез пјевачица из Бањалуке Наталија Хавраленко, као и свих година досад преносила је Радио-телевизија РС.

Све до 19. септембра посјетиоци ће бити у прилици да посјете штандове великих издавачких кућа попут "Лагуне", "Дерете", "Креативног центра", Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево и многих других из БиХ и иностранства и да уз сајамске попусте купе дјела.

Отварању сајма присуствовали су челници најважнијих установа културе: директор Народног позоришта РС Ненад Новаковић, директор Народне и универзитетске библиотеке РС Љиља Петровић-Зечић, директор Дјечијег позоришта РС Предраг Бјелошевић, директор Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић, декан Академије умјетности Лука Кецман, бањалучки књижевник Ранко Павловић и његов колега који живи на релацији БиХ - Србија Стеван Тонтић.

Врата сајма биће отворена сваки дан од 10 до 20 часова, а завјесу ће спустити додјела награда најбољим излагачима. Улаз на сајам и ове године плаћа се симболично - једну марку.

Програм за сриједу

Посјетиоци ће у срједу од 12 часова на штанду Удружења књижевника РС бити у прилици да присуствују промоцији књига и аутора међу којима су Радомир Андрић, Адам Пуслојић, Мићо Цвијетић и Дејан Мастиловић.

Од 17 часова своја дјела представиће писци Ристо Василевски из Македоније, Тендафил Васиљев из Бугарске, Адријан Боднару из Румуније и Татјана Бијелић из РС.

Сјећање на Петра Кочића

Свечано књижевно вече поводом обиљежавања стогодишњице смрти Петра Кочића биће одржано у сриједу  у 20 часова у вијећници Банског двора Културног центра.

Сви књижевници који су допутовали у Бањалуку на Међународне књижевне сусрете одаће почаст великом српском писцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана