Отворен 20. јубиларни Гласов Сајам књиге у Бањалуци: Дани уживања у магији књиге

Александра Маџар
Отворен 20. јубиларни Гласов Сајам књиге у Бањалуци: Дани уживања у магији књиге

Бањалука - Јубиларни 20. Сајам књиге у Бањалуци чији је организатор "Глас Српске" отворен је данс у дворани "Борик", а љубитељи писане ријечи моћи ће до понедјељка уживати уз велики број наслова.

Свечаном бесједом највећи сајам књига у РС отворио је књижевник Драган Великић.

- У великим књижевним делима пребива непролазни облик стварности који нам у животу често измиче, јер стижемо касно, толико касно да оно што тражимо не препознајемо кад му се приближимо. Само простори које смо као читаоци насељавали, остају за читав живот поуздана копна на која се увек можемо вратити. Јер, у литератури стварни свет стиче чврсту каузалност која је због развучености свакодневице у животу скривена - истакао је Великић.

Он је подвукао да велика дјела увијек наново пресложе живот.

- И читалац, након што је заклопио књигу коју је прочитао, понеће ликове у стварност свакодневице, довршаваће њихове путање изван времена и простора омеђених оквиром романа. И не само да ће моделирати њихове судбине према параметрима властитог универзума, већ ће ти модели уписани у талог читаочевог искуства на неки посредан начин постати оријентири једне уметношћу надограђене стварности - бесједио је Великић.

Инспиративна бесједа парала је ваздух, а ријечи као важне опомене подсјећале су на безброј разлога зашто се књизи увијек треба враћати. Спознао је то и велики број гостију из културног, политичког и јавног живота РС, који су се окупили у "Борику" како би увеличали почетак књижевног празника.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић изразио је задовољство због значајног јубилеја који је доживио сајам.

- Већ на почетку се види одлична организација на којој честитам "Гласу Српске". Издавачима и излагачима желим лијеп боравак у нашем граду, а љубитељима писане ријечи да уживају у магији коју може само књига да пренесе - рекао је Гаврановић.

На свечаном отварању сајма, које је директно преносила Радио-телевизија РС, наступио је и бенд "Интиме" изводећи пјесму "Бањалучанка".

Јубиларно издање "Гласовог" сајма окупило је више од 100 излагача, који су у Бањалуку стигли са најновијим издањима. Посјетиоци ће, као што су годинама уназад навикли на "Гласовом" сајму, бити у прилици да омиљене књиге купе по сниженим цијенама, јер су издавачи припремили специјалне сајамске попусте.

Врата сајма биће отворена од десет до 20 часова, а популаризацији књиге придружио се и организатор одредивши симболичну цијену улазнице од једне марке. Завјеса на 20. издање Сајма књиге биће спуштена 21. септембра додјелом награда најбољим излагачима.

Промоције и дружење са књижевницима

Љубитељи писане ријечи имаће прилику да присуствују бројним промоцијама које ће бити организоване на штандовима издавача. Куриозитет промоција биће дружење са књижевницима међу којима су Драган Великић, Љиљана Хабјановић-Ђуровић, Миодраг Лазаревић и други.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана