Отворен 18. МЕФЕММ

СРНА
Отворен 18. МЕФЕММ

Источно Сарајево - Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија отворио је синоћ у Источном Сарајеву 18. Међународни фестивал малих сцена и монодраме /МЕФЕММ/, истичући да је то једна од најзначајнијих позоришних манифестација у Републици Српској и региону.

"Ова значајна позоришна манифестација завређује пажњу сваког појединца. У највећој мјери посвећена је младима, јер код њих желимо да развијемо позитиван однос према позоришној умјетности и култури уопште", рекао је Мутабџија.

Он је истакао да је непроцјењив значај овог вида усмјеравања младих генерација и стасавања публике, чиме фестивал обезбјеђује успјешну будућност.

Мутабџија је нагласио да Фестивал данас има веома висок стваралачки и умјетнички рејтинг у ширем окружењу због чега заслужује посебну пажњу на културној мапи Републике Српске и региона.

Он је подсјетио да је ово једна од најстаријих позоришних манифестација, која је настала 1995. године као Фестивал једног глумца, у неизвјесним условима, али са великим ентузијазмом људи који су се окупили око ове идеје и показали велику професионалност.

"Први потпредсједник Републике Српске Никола Кољевић, који је отвори први фестивал, својом је харизмом и широким схватањем културе поставио темељ овог фестивала", истакао је Мутабџија.

Напомињући да је град Источно Сарајево захваљујући овом фестивалу постао центар културних дешавања, Мутабџија је нагласио да је поносан да овај дио Републике Српске има овакав фестивал, који из године у годину на сваком кораку доноси позитивне промјене.

"Захваљујући овом фестивалу добили смо и нову позоришну публику. Ово је постао својеврстан бренд Источног Сарајева", рекао је Мутабџија и додао да Влада Српске и Министарство на чијем је челу подржавају организаторе фестивала који дају значајан допринос унапређењу културе и умјетности у Републици Српској и ван њених граница.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је да је овај фестивал једна од најзначајнијих манифестација које се у току године одржавају у Источном Сарајеву и најавио да ће наставити да га помаже.

Директор Фестивала и Културног центра Источно Ново Сарајево Недељко Зеленовић изразио је наду да ће организатори фестивала дочекати дубоку старост радећи ову манифестацију, за који многи кажу да је један од најбољих у региону.

"Сваке године настојимо да направимо корак напријед и мислим да смо то и ове године учинили избором представа. Ове године имамо четири изванредне монодраме од којих су двије већ награђиване", истакао је Зеленовић.

Након свечаног отварања фестивала, публика у препуној сали могла је да погледа представу "Диван дан", коју је извео "ФаВи театар" из Београда.

Љубитељи позоришне умјетности из Источног Сарајева, Сарајева и овог дијела Републике Српске и БиХ имаће прилику да од 3. до 7. децембра погледају још четири драмске представа и четири монодраме.

Стручни жири 18. МЕФЕММ-а је од 37 пријава изабрао пет драмских представа – "Диван дан" београдског "ФаВи тетра", "Жиранти" Народног позоришта Републике Српске, "Чај од јасмина" Балкан новог покрета и Позоришта на Теразијама, "Половњаче" Народног позоришта Лесковац и "План Б" Херцегновског позоришта.

Од 17 пријава за монодраме жири је одабрао четири - "Наши дани" у извођењу Радослава Миленковића, "Зоран Радмиловић" Ивана Томашевића, "Ја као гола" Јоване Ђорић и "Франше д'Епере на јужном булевару" Јовице Јашина.

Најбоље представе и глумце оцијениће стручни жири у саставу - професори Лука Кецман и Миланка Бабић, те књижевник Јованка Стојчиновић-Николић.

Селектор Фестивала Љубо Божовић раније је најавио да ће посјетиоци имати прилику да се сретну са познатим глумцима попут Слободана Боде Нинковића, Милорада Манде Мандића, Сузане Петричевић, Јелисавете Орашанин, Љубомира Булајића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана