Отворен 15. Лут фест

СРНА
Отворен 15. Лут фест

Источно Сарајево - Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија вечерас је у Културном центру Источно Ново Сарајево свечано отворио 15. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест 2014".

"Лут фестж је једна од најзначајнијих културних манифестација за дјецу у Српској. Министарство просвјете и културе овај фестивал подржава са највећим износом предвиђеним за културне манифестације - 20.000 КМ и то сигурно нешто показује", рекао је Мутабџија.

Он је додао да "Лут фест", поред "Акордеон арта" и низа других манифестација, показује да се у Источном Сарајеву квалитетно ради и да постоје програми и људи који овај град држе високо на љествици културних дешавања у Српској.

Госте "Лут феста" су у име Источног Сарајева поздравили предсједник Скупштине града Мирослав Лучић и начелник општине Источна Илиџа Предраг Ковач, који су нагласили да ће локална заједница наставити да подржавају овај фестивал луткарских позоришта, који има дугу традицију.

Директор "Лут феста", редитељ Витомир Митрић рекао је да је фестивал у протеклих 15 година достигао врло значајан ниво и квалитет, чиме је изграђена репутација најквалитетнијег луткарског фестивала у Републици Српској.

Митрић је изразио задовољство што 15. "Лут фесту" претходи и отварање изложбе лутака Српско луткарство и позоришно стваралаштво за дјецу "Светови и јунаци, повратак луткама", која је била на десетак свјетских фестивала и која показује дугу традицију 50 година српског луткарства.

Када је ријеч о програму овогодишњег "Лут феста", Митрић је нагласио да, с обзиром да је ове године јубиларна манифестација и да се одржава под мотом "У име луткарства!", многе представе које су се пријавиле нису прошле селекцију јер нису задовољиле високе критеријуме који су постављени.

Фестивал је отворило позориште "Пуж" из Београда представом "Себични принц", рађеном по тексту Бранка Милићевића-Коцкице, у режији Милице Краљ.

"Лут фест" ће трајати до 16. маја, а публици у Источном Сарајеву ће се представити позоришта из Русије, Шпаније, Пољске, Србије и Републике Српске.

На овогодишњем "Лут фесту" биће реализовано 16 програма. Фестивал је такмичарског карактера, а представе ће оцјењивати стручни жири, којим пресједава Боњо Лунгов из Бугарске.

На овогодишњем "Лут фесту" публика ће имати прилуку да погледа представе "Камен по камен" позоришта из Шпаније, "Колачић" и "Рјабина загонетка" позоришта из Русије, "Између" и "Пад" позоришта из Пољске, представу "Краљ Жабац" у извођењу Дјечијег позоришта Српске, "Косић Босић" позоришта из Ниша и "Има ли деда одело" позоришта из Новог Сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана