Отворен 14. међународни фестивал хорова Златна вила

СРНА
Отворен 14. међународни фестивал хорова Златна вила

Приједор - Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је вечерас да је Међународни фестивал хорова "Златна вила" израстао у респектабилну манифестацију од значаја и за град Приједор и за Републику Српску.


"На овај фестивал већ 14 година радо долазе и умјетници и хорови, из године у годину ова манифестација има све више учесника из региона и град је веома поносан на то. Треба да радимо сви да она постане нешто што се никада неће угасити", рекла је Решићева новинарима у Приједору гдје је присуствовала отварању "Златне виле".

Градоначелник Приједора Марко Павић отворио је вечерас 14. Међународи фестивал хорова "Златна вила" на којем у двије вечери наступа десет хорова из Републике Српске, Србије, Македоније, Хрватске, Словеније и Русије.

"Овај фестивал је једна од престижних манифестација у оквиру обиљежавања Дана града, 16. маја. Ако једна манифестација траје 14 година и ако се у једном граду хорско пјевање његује готово 130 година, онда је логично да грађани тога града имају осјећај за лијепо", рекао је Павић отварајући "Златну вилу".

Он је додао да овај фестивал окупља хорске пјеваче свих узраста из бивше Југославије и шире и да је хорско натпјевавање нешто најљепше што се у једном граду може дешавати за рођендан.

"Зато одржавамо ову смотру хорског пјевања и ништа нас неће одржати као добра пјесма", поручио је Павић и гостима пожелио да се угодно осјећају у граду на Сани и да понесу лијепе успомене.

Прве фестивалске вечери наступају хор "Вила" из Приједора, женски хор "Рустико" из Скопља, Пјевачки збор младих "Јосип Каплан" из Ријеке, хор СКЦ Универзитета из Ниша и омладински хор "Арт сонус" из Петрограда.

Друге фестивалске вечери публици ће се представити Хрватско пјевачко друштво "Славуљ" из Петриње, хор гимназије "Јован Јовановић Змај" из Новог Сада, мјешовити пјевачки збор "Обала" из Копра, АКУД "Иво Лола Рибар" из Београда и "Капела Одак" из Загреба.

У двадесетминутном наступу хорови изводе по пет композиција - дјело старог мајстора, савремено дјело из 20. вијека, дјело једног српског и једног домаћег аутора, као и дјело по слободном избору.

За врхунске домете у хорском пјевању биће додијељена плакета "Златна вила" и новчана награда од 5.000 КМ, за хор који освојИ награду публике предвиђена је новчана награда од 1.500 КМ, а жири има могућност додијелити пет посебних признања за неке од елемената хорског пјевања - најбоља изведба савременог, домаћег и духовног дјела, најбоља изведба дјела старог мајстора, те иновација и виртуозност у интерпретацији.

Наступе хорова оцјењује стручни жири у саставу предсједник Андреј Бурсаћ из Новог Сада и чланови Лариса Јаруцкаја из Петрограда и Амброж Чопи из Копра.

У пратећем програму фестивала професор дириговања загребачке музичке академије Јасенка Остојић одржаће сутра семинар за наставнике музичке културе о теми "Дјечији хор - аудиција, проба, концерт".

Покровитељ овогодишње "Златне виле" је град Приједор са 50.000 КМ, а спонзор је НЛБ Развојна банка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана