Отворен 13. међународни фестивал позоришта за дјецу

Срна
Отворен 13. међународни фестивал позоришта за дјецу

Бањалука - У Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци вечерас је отворен 13. међународни фестивал позоришта за дјецу на којем ће у такмичарском дијелу наступити десет театара из Италије, Мађарске, Бугарске, Словеније, Србије, Црне Горе и БиХ.

Фестивал је отворио министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија, који је истакао да Дјечије позориште представља "угаони камен у укупној култури Српске, а овај фестивал, по броју учесника, а посебно иностраних гостију, врх међународне размјене у домену културних дешавања у Републици".

Мутабџија је изразио жељу да се позитивна енергија Дјечијег позоришта пренесе и у друга мјеста Републике Српске.

"Тада би овај фестивал доживио пуну сатисфакцију, а то је да дах Бањалуке преселимо барем у околне градове и да друга дјеца виде ову магију", рекао је Мутабџија.

Он је истакао да је ресорно министарство задовољно да руководиоци институција културе Републике Српске, свако у свом домену, праве програме, без обзира на тешку ситуацију.

Директор Дјечијег позоришта Републике Српске Предраг Бјелошевић рекао је да су на Фестивал дошли луткари из седам држава, да у конкуренцији игра 10 театара, док ће посјетиоци моћи да погледају и представе Дјечијег позоришта Српске, које никад не наступа у конкуренцији са својим гостима.

Бјелошевић је рекао да је Дјечије позориште Српске и поред веома тешких услова усљед катастрофалних поплава успјело да у Бањалуку доведе веома добре и квалитетне представе.

Он је навео да су на фестивал дошли театри из Венеције, Будимпеште, бугарског града Сливен, Љубљане, Београда, Ниша, Суботице, Зрењанина, Подгорице и Мостара.

"Фестивал је такмичарског карактера, успјели смо и ове године да организујемо један озбиљан стручан међународни жири који ће оцјенивати представе и на крају додијелити награде", рекао је Бјелошевић.

Он је рекао да ће Дјечије позориште Српске на фестивалу извести представу "Гуливер међу лилипутанцима".

Фестивал је почео представом "Матеј, дјечак са гускама" Луткарског позоришта из Будимпеште.

Покровитељи фестивала су Влада Републике Српске, Министарство просвјете и културе и град Бањалука.

Фестивал ће трајати до 2. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана