Отварање трећег Апартмана у Кордунашкој улици у Бањалуци: Буђење савремене умјетности

Александра Маџар
Отварање трећег Апартмана у Кордунашкој улици у Бањалуци: Буђење савремене умјетности

Бањалука - Овог пута концепт изложбе концентрисан је на радове у медију савременог цртежа, којима ће се публици представити Давор Папоња, Никола Кекеровић и Викторија Банда. Оно што је специфично за сваког од излагача на трећем "Апартману", јесте њихов различит приступ реализацији цртежа у истом медију.

Испричала је ово за "Глас Српске" академски сликар Саша Татић, један од организатора овог догађаја, најављујући трећу изложбу "Апартман" која ће бити отворена вечерас у 19 часова у стану у Кордунашкој улици број 22 у Бањалуци.

Отварајући врата још једног стана, умјетници отварају врата савремене умјетничке сцене и на јединствен начин посјетиоцима представљају младе умјетнике.

- Продукујући своје цртеже, Давор користи неколико фаза у њиховом грађењу, те се у његовом приступу може примијетити прожимање различитих медија који својом интеракцијом стварају нову димензију цртежа као финалног продукта, а овим путем представиће се цртежима из циклуса "Двојина" - објаснила је Саша.

Сви који се нађу у простору "Апартмана" постаће на неки начин дио ове умјетничке приче, јер ће Никола Кекеровић својом акцијом укључити читав изложбени простор у свој цртеж.

- За разлику од њих, Викторија кроз свој рад пажљиво анализира и комбинује различите мотиве из природе, те мултиплицирајући суптилне елементе микрокосмоса истиче њихову љепоту на великим форматима папира - најављује Татићева.

Циљ пројекта/изложбе "Апартман" и даље остаје непромјенљив.

- Својим ангажовањем настављамо да утичемо на савремену умјетничку сцену у околини, али и шире. Прве три изложбе организоване су у Бањалуци, али план је да свој утицај проширимо и на друге градове и регије. "Апартман" је за сада још увијек мали пројекат, али са великим циљевима. Иако смо за сада своје дјеловање представили кроз изложбе, у плану нам је да организујемо и различите пројекције, дискусије и презентације у којима би и даље публика могла активно да учествује и на тај начин се што боље упозна са савременом умјетничком сценом - нагласила је млада умјетница.

Подизање свијести о умјетности

- Подршка на коју смо наишли у протеклих годину од представљања самог пројекта кроз први "Апартман" сваки пут постаје све већа. Посјетиоци својим присуством испрате сваку изложбу и увијек добијамо нову понуду простора за одржавање пројекта. Подизању свијести о умјетности, вриједностима и њеној сврси требало би тежити. Радимо полако, али сигурно. Планирамо и један догађај са сарајевским умјетницима који би се одржао у прољеће - рекла је академски сликар Мила Панић, такође један од организатора пројекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана