Отварање Спомен-куће Милице Бабић Андрић у фокусу другог фестивала “Милица”

Илијана Божић
Отварање Спомен-куће Милице Бабић Андрић у фокусу другог фестивала “Милица”

БАЊАЛУКА - Њено име писало је на скоро сваком плакату великих представа које су током прошлог вијека радили театри у региону. Три деценије њеног рада у Народном позоришту у Београду обиљежило је око 300 премијера.

Она је прва српска школована костимографкиња Милица Бабић Андрић, а њој у част у понедјељак почиње други фестивал “Милица” у Шамцу, њеном родном граду. Публици ће на почетку фестивала бити приказан кратокометражни филм о њој, њеном животу и раду, али и о заједничком животу са српским нобеловцем Ивом Андрићем. Ријеч је о ауторском филму Горана Никића из Центра за културу Шамац.

Говорећи о програму ове манифестације директорица Културног центра Шамац Миланка Благојевић истакла је за “Глас Српске” да су гости овогодишњег фестивала представници Завичајног музеја Травник.

- Испред музеја публици ће се прво представити кустос Родне куће “Иво Андрић” господин Енес Шкрго, који ће са мном разговарати о нобеловцу Иви Андрићу, а након тога погледаћемо сценски колаж о Андрићу “Све моје из Босне” који изводи академски глумац Матеј Башкарад - најавила је она.

Додала је да се кроз овај сценски колаж интерпретирају фрагменти књижевних дјела која је Андрић посветио Босни и градовима у којима се формирао као умјетник - “Травничка хроника”, “Стазе”, “Један поглед на Сарајево”, “Чаша”. Аутор сценског колажа је Енес Шкрго, а продукција припада Завичајном музеју Травник. Овај дио програма почеће у понедјељак, од 19 часова, у кино сали Центра за културу Шамац.

Други фестивалски дан обиљежиће свечано отварање Спомен-куће Милице Бабић Андрић које ће почети у 14 часова.

- У пројекат опремања и отварања спомен-куће Милице Бабић Андрић уложени су огромни напори. Посао реализације пројекта кренуо је прије двије године када смо се одлучили на покретање фестивала. Тада смо почели са прикупљањем, данас већ значајне, архивске грађе и остваривањем сарадње са установама културе из региона. Ово је био темељ и основа за отварање спомен-куће - објаснила је Благојевићева.

Нагласила је да је опремање и отварање спомен-куће изискивало огроман труд и залагање.

- Прије почетка радова, као приоритет, наметнуло се осмишљавање квалитетне концепције музејског простора како би се на најбољи начин искористила постојећа архивска грађа, водећи рачуна да буде јасно представљена и приближена посјетиоцу спомен-куће. Приликом опремања реализовани су инфраструктурни радови на објекту, уградња адекватне расвјете, израда реплике позоришних костима, штампа и монтажа архивске грађе, израда намјештаја, опремање мултимедијалне просторије и други мањи радови - рекла је Благојевићева.

Додала је да за општину Шамац отварање спомен-куће има велики значај, те да Шамац као мала општина располаже са знатно смањеним логистичким капацитетима за разлику од неких већих општина те је посао отварања спомен-куће био утолико и тежи.

Школовање

Милица Бабић Андрић рођена је у трговачкој породици као кћерка Стевана и Зорке Бабић 2. септембра 1909. у Босанском  Шамцу. Школовала се у Бечу на Школи за примијењену умјетност. Праксу је завршила у Паризу, у фабрици тканина “Родије”. Била је на умјетничком усавршавању у Берлину од јуна 1939. до маја 1941. Тада је била и модни дописник “Политике”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана