Отварање изложбе Катарине Аћимовић: Хеклање као основа умјетничке визије

Рајко Вуковић
Отварање изложбе Катарине Аћимовић: Хеклање као основа умјетничке визије

БАЊАЛУКА - Академска сликарка Катарина Аћимовић сутра ће отворити изложбу “Риба” у Банском двору у салону бана Тисе Милосављевића, са почетком од 19 часова.

Талентована сликарка рекла је о концепту изложбе да је у питању умјетнички рад представљен као нека врста истраживања породичног насљеђа и позиције жене у свијету умјетности.

- Почевши од личне приче, од веза, којим се бавила моја мајка, градим ову изложбу постављајући питања о значају насљеђа у њеном стваралаштву, о томе шта вез представља у савременој умјетности, улазећи и у домен питања позиције жене у умјетничком свијету.  Вез дуго времена перципиран као женски занат, простор женске разоноде, временом постаје дио умјетничког израза, нашавши своје мјесто и у стваралаштву многих савремених умјетница. Путем женског насљеђа, представљајући свој умјетнички рад кроз вез, надограђујем свој умјетнички изражај премјештајући умјетност у простор, у виду таписерије - рекла је Аћимовићева.

Млада сликарка родом из Зворника истиче да своја умјетничка изражавања артикулише користећи цртеж, сликарство и инсталацију, дајући акценат на хеклање које јој је послужило као кључна инспирација за њену изложбу о којој се много говори.

- Постављајући полазиште свог умјетничког рада у оквир породичног насљеђа, почевши од мотива рибе, који за мене представља симбол жене, своја умјетничка истраживања даље артикулишем и изражавам користећи цртеж, сликарство и инсталацију. Хеклање као главна инспирација у мом случају је отргнуто из традиционалног оквира и представљам га у новом свјетлу, обогаћено сопственим сензибилитетом и умјетничком визијом. Користећи различите ликовне изразе, поигравам се са могућностима које нам такав вид умјетничког насљеђа пружа, испитујући његове могућности кроз различите медије, деконструишући и његово традиционално поимање, истовремено обогаћујући свој умјетнички израз - рекла Аћимовићева.

A blue jacket on a blue backgroundDescription automatically generated

Талентована сликарка је посебно нагласила да издваја експеримент “Ревитализација” са којим излази из властитих умјетничких оквира.

- Посвета мајци и уједно посебна цјелина изложбе издваја се рад “Ревитализација”, настао од мајчиних хекли, од којих стварам нови умјетнички рад-блејзер. Овим радом излазим и из властитих умјетничких оквира, стварајући одјевни предмет, чим овај умјетнички експеримент уводим у поље моде, али задржавајући се на питању утицаја традиције на савремено визуелно стваралаштво. Свој примјер користим као студију случаја за преиспитивање улоге традиције у умјетности, а изабравши хеклање, својеврсан женски занат као основно полазиште, спроводим и питање улоге жена и њихов допринос свијету умјетности - рекла је Аћимовићева.

Радови сликарке Катарине Аћимовић добро су примљени од стране стручне критике, а потврда за то јесу многобројне награде и одличне реакције ликовне јавности. У питању су радови који су по много чему специфични те су махом реализовани у различитим техникама као што су уље на платну, акрил на платну, затим акварел, оловке у боји, уљани пастел на папиру и на крају, вез на платну.

Биографија

Катарина Аћимовић рођена је 1999. у Зворнику, а средњу Економску школу завршила је у Лозници 2018. године. Дипломирала је у класи професорице Јелене Каришик, на смјеру сликарство на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци 2022. године. Године 2023. завршила је мастер студије у класи професорице Биљане Ђурђевић, на смјеру сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду. Добитница је многобројних награда и учесница на многобројним колективним изложбама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана