Откривена спомен плоча Оливери Марковић

Агенције
Откривена спомен плоча Оливери Марковић

Београд - Спомен-плоча откривена је данас на кући у којој је живела глумица Оливера Марковић, на раскрсници улица Пере Тодоровића и Осоговске на Бановом Брду у Београду.

Спомен плоча откривена је 3. маја на рођендан глумице, а на том постаменту написано је: "У овој кући је живела драмска уметница Оливера Марковић (1925-2011), рођена и умрла на Чукарици".

Син Оливере Марковић, редитељ Горан Марковић рекао је новинарима да је спомен плоча постављена на кући у којој је она провела скоро читав свој живот, поред балкона са којег је посматрала свијет.

- Она је рођена на Чукарици у Љешкој улици, а умрла је у овој кући. Волела је Чукарицу и сматрала је то брдо својим завичајем. Поглед са овог балкона на неки начин био је њен свет - рекао је Марковић.

Он је додао да љубав Оливере Марковић према Чукарици не треба да чуди, јер је њен деда Јован Новаковић био први предсједник Општине Чукарица, а уједно и оснивач и власник прве кожарске фабрике у Радничкој улици.

Марковић је рекао да је иницијатива Општине Чукарица да се постави спомен-обележје на кући Оливере Марковић за њега била неочекивана и да је био веома дирнут и почаствован чињеницом да је та управа увидјела везаност његове мајке за тај крај.

- Мислим да је то леп почетак једне традиције и да ће сви који буду живели и провели век, или бар део живота на Чукарици, о томе имати неку белешку - рекао је Марковић.

Предсједник општине Чукарица Зоран Гајић рекао је да је Оливера Марковић била велика драмска умјетница, а такође и извођач романси, са веома значајним пореклом и коренима на Чукарици.

- Њен деда Јован Новаковић био је пореклом Чех, а населио се на Чукарици, прешао у православну веру и 1911. године када је основана Градска општина Чукарица постао њен председник - рекао је Гајић.

Гајић је додао да је постављање спомен плоче на кући Оливере Марковић прва у низу сличних акција којима ће бити обиљежена места на којима су живјели познати Чукаричани.

- Означићемо места на којима су живели људи који су дали велики допринос не само српској култури, већ као и Оливера Марковић, оставили трага на простору читаве бивше Југославије и Балкана - рекао је Гајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана