Откривена спомен-плоча Моми Капору

Агенције
Откривена спомен-плоча Моми Капору

Београд - Спомен-плоча писцу и сликару Моми Капору откривена је 7. септембра на кући у којој је становао, у Небојшиној улици у Београду.

Постављање спомен-плоче дио је фестивала “Момин круг”, који је у част умјетника организовала фондација која носи његово име.

“Момин круг” започет је јуче код скулптуре “Дафне” на Ади Циганлији, а данас су Капорови пријатељи, поштаваоци и новинари након откривање спомен плоче кренули у обилазак мјеста у Београду које је умјетник волио.

Спомен-плочу открили су предсједница Задужбине “Момо Капор” Љиљана Капор и предсједник општине Врачар Бранимир Кузмановић.

Љиљана Капор захвалила је општини Врачар и навела да је Момо са девет година дошао у Београд, а да је посљедњих 15 година живио у кући на Неимару.

“Не постоји нико ко је боље писао, лепше цртао и више волео Београд од Моме Капора”, рекла је списатељица Мирјана Бобић Мојсиловић.

Предсједник општине Врачар Бранимир Кузмановић оцијенио је да је “Момин круг” од изузетног значаја за град, јер подсећа на однос и љубав коју је Капор гајио према Београду.

“Фестивал 'Момин круг' нас сваке године подсјети на шарм, умијеће, таленат и наклоност Моме Капора према Београду и Београђанима”, рекао је Кузмановић.

Према његовим ријечима, Момо Капор је један од симбола града.

“Момо Капор је волео Београд и Београђане, он му је давао енергију и свој лични шарм је преточио у београдски. И Београд је волео њега и поноси се њиме”, рекао је Кузмановић.

Сликар и писац Момо Капор умро је 2010. године. Објавио је више од четрдесет књига, међу којима су најпознатије “Фолиранти”, “Провинцијалац”, “Ада”, “Уна”, “Од седам до три”, “Белешке једне Ане”, “Хроника изгубљеног града”. Аутор је великог броја документарних филмова и телевизијских емисија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана