Откривена непозната слика Саве Шумановића

Танјуг
Откривена непозната слика Саве Шумановића

Непозната слика, акт “Купацица”, дјело Саве Шумановића, које се од 1927. године налази у музеју “Ежен Буден” у Француској, откривена је послије 85 година.

Наша јавност сада може да види ово умјетницко дјело, које је француска влада највјероватније откупила на Јесењем салону 1926 и прослиједила је музелу у Онфлеру, преноси “Политика”.

Причу о открићу “Купачице” и фотографије те слике прослиједио је Галерији слика “Сава Шумановић”,стални сарадник галерије из Француске Вукадин Милашиновић.

“Политика” наводи и да сазнање да се у музеју “Ежена Будена” у Онфлеру још од 1927. године налази једна Шумановићева слика представља веома значајно откриће за нашу националну историју умјетности.

Досадашња сазнања о животу и раду у Паризу једног од најзначајнијих српских умјетника прве половине двадесетог вијека, почивала су на штурој причи о откупу једне слике с Јесењег салона 1926. године и аутобиографског текста који је умјетник написао као предговор каталога своје посљедње самосталне изложбе у Београду 1939, подсјећа београдски лист.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана