Откривена још једна римска грађевина у Скеланима код Сребренице

Крстина Ћирковић
Откривена још једна римска грађевина у Скеланима код Сребренице

Скелани - У Скеланима код Сребренице завршена су једномјесечна археолошка истраживања на локалитету Задружни дом, гдје су поред прошле године откривених остатака римске грађевине са мозаицима, откривени остаци још једне велике грађевине са ексклузивним и луксузним мозаицима.

Директор Археолошког музеја "Римски муниципијум" Свјетлана Марковић рекла је да ће овај пројекат, за који је Влада Републике Српске обезбиједила из развојног програма 142.000 марака, бити завршен до средине октобра, до када је планирана конзервација откривених археолошких остатака из Римског доба.

- Током прошлогодишњих ископавања на овом локалитету је истражено око 900, а ове године око 300 метара квадратних, на којима се обавља конзервација откривених остатака римске грађевине и подних мозаика - рекла је Марковићева.

Археолог Ивана Грујић, која је вођа овог пројекта, каже да грађевина, која је ове године откривена, потврђује да је на том мјесту постојала важна јавна установа и да се највјероватније ради о грађевини за јавну управу.

- Она је изграђена у вријеме када је муниципијум био економски стабилан и јак. Ово је у римском периоду био један од најзначајнијих простора на територији садашње Републике Српске, а тадашње провинције Далмације - истакла је Грујићева и додала да су Скелани били посебно важни у римском периоду, јер се на тим просторима налазио гранични прелаз и управни апарат источнодринске области.

Професор археологије Љубица Срдић из Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа подсјетила је да је археолошки локалитет у Скеланима проглашен комплексом од изузетног значаја за Српску.

Сагласност за пројекат археолошких истраживања на подручју Скелана дало је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а средства је обезбиједило Министарство финансија из развојног програма Српске.

Заштиту и конзервацију локалитета на којем су обављена ископавања у оквиру друге фазе пројекта обављају стручњаци из Централног института за конзервацију из Београда.

Подсјетимо да је током прошлогодишњих истраживања на локалитету Задружног дома откривена знатно већа површина остатака из римског доба него што се претпостављало. Тада је систематски истражена римска вила, чији су зидови реконструисани и заштићени у висини до метра. На том локалитету пронађени су мозаици на површини око 100 метара квадратних.

Спајање са Андрићградом

Члан научног тима у овом пројекту Радомир Павловић оцијенио је да су откривени археолошки остаци из римског доба веома важни за економски и туристички развој Сребренице и скеланског краја.

- Циљ нам је да спојимо Римски град у Скеланима са Андрићградом, између којих би се налазио национални парк, рекао је Павловић и оцијенио да би то било значајно за развој овог краја и цијеле Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана