Откривен споменик српском архитекти Александру Дероку у Београду

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД- Споменик српском архитекти, умјетнику и писцу Александру Дероку откривен је данас на платоу на углу Топличиног венца и Чубрине улице, у непосредној близини мјеста гдје је Дероко живио.

Споменик је рађен од бронзе, висине је око два метра, а дјело је аутора вајара Зорана Кузмановића.

Историчар умјетности Никола Кусовац казао је за Танјуг да су предавања Александра Дерока била права свечаност - прави празник духа

"Увек сам имао потребу да му се на неки начин одужим за живота што сам можда и учинио неким саветима који су се односили на вредност ликовних дела које је поседовао.

Задовољан сам покретом и изразом како је данас представљен и свечано откривен споменик и радујем се што ће га на тај наћин упознати Београђани”, казао је Никола Кусовац који је био пријатељ Александра Дерока.

Иницијативу за подизање споменика Александру Дероку поднијели су Комисији за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда, градски урбаниста Марко Стојчић и Горан Весић 21. маја 2020. године.

"Ово је доказ да смо у стању да се сетимо људи који су важни за наше друштво и да знамо да кажемо и хвала. У наредних неколико месеци очекује се и подизање споменика Бранку Пешићу, Јовану Јовановићу Змају, Дијани Будисављевић, Васку Попи, Меши Селимовићу, Милошу Црњанском и Александру Карађорђевићу”, рекао је за Тањуг Горан Весић, заменик градоначелника Београда.

Марко Стојчић, главни градски урбаниста каже да је имао задовољство да поднесе иницијативу да се споменик Александру Дероку нађе на Тпличином венцу.

"Стицајем околности имао сам ту срећу да један део детињства проведем са Александром Дероком и велики део свог професионалног изражаја сам од њега научио. Дероко свакако заслужује да има споменик у Београду, где је и рођен" казао се Стојичић и подсјетио да је Дероко са Богданом Несторовићем 1926. направио пројекат Храма светог Саве са којим је побиједио на конкурсу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана