Откривен цртеж испод да Винчијеве “Госпе у пећини”

Срна
Откривен цртеж испод да Винчијеве “Госпе у пећини”

Лондон - Испод једне од најпознатијих слика италијанског сликара Леонарда да Винчија “Госпа у пећини” откривен је цртеж који је скривен више од 500 година, саопштено је из Националне галерије у Лондону.

Научном анализом слике откривена је оригинална композиција коју је Да Винчи насликао, а затим одустао прије него што је насликао дјело којем се људи диве вијековима уназад.

У саопштењу се наводи да је током процеса откривен првобитни нацрт анђела и бебе Исуса Христа, као и отисци руку умјетника или асистента.

На слици је промијењен положај главе бебе Исуса како би се видио из профила, док су поједини дијелови коврџаве косе анђела уклоњени, наводи Си-Ен-Ен.

“У композицији од које је умјетник одустао обје фигуре су на вишем положају, а анђео гледа доле у бебу Христа уз, чини се, много јачи загрљај”, истиче се у саопштењу из Галерије.

Стручњаци Галерије тврде да су се нацрти појавили јер су рађени материјалом који садржи цинк који се може видјети испод икс-зрака, као и уз помоћ нових инфрацрвених и хиперспектралних слика.

Галерија је поводом овог открића најавила нову изложбу под називом “Леонардо: искусите ремек-дјело”, која ће почети 9. новембра и трајаће до 12. јануара 2010. године.

Ове године обиљежено је 500 година од смрти Леонадра да Винчија, умјетника, научника и проналазача, који је остао једна од најтрајнијих фигура у западној историји и свјетској умјетност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана