Откривен човјек по коме је створен лик Ханибала Лектора

Agencije
Откривен човјек по коме је створен лик Ханибала Лектора

Томас Харис, творац једног од најупечатљивијих негативаца у историји књижевности и кинематографије Ханибала Лектора, открио је име човјека који му је послужио као инспирација за овај језиви лик.

Прорачуната интелигенција и морбидна склоност ка насиљу канибала и серијског убице Ханибала Лектора, кога у филму “Кад јагањци утихну” бриљантно глуми Ентони Хопкинс, годинама фасцинира публику.

Нагађања о томе ко је послужио као инспирација за његов лик појавила су се од тренутка када су се се читаоци 1981. године први пут сусрели са њим у роману “Црвени змај”, повученог писца Томаса Хариса.

Послије много година, Харис је одлучио да открије праву истину о томе ко стоји иза популарног лика, од кога генерације гледалаца подилази језа.

Као 23-годишњи новинар, шездесетих година дошао је у Државни затвор “Нуево Леон” у Монтереју (Мексико) да би интервјуисао Дајкса Ескјуа Симонса, бившег менталног болесника осуђеног на смрт због убиства троје људи. Том приликом је упознао љекара и убицу “доктора Салазара”. 

“Др Салазар” је наводно спасао живот Симонсу пошто је рањен у покушају бјекства из затвора годину дана раније. 

У предговору издања књиге “Кад јагањци утихну”, објављеном поводом 25. годишњице филма, Харис описује како га је чувар упознао са доктором убицом да би са њиме разговарао о томе како је излијечио ране Симонсу. Иако га назива “Др Салазар”, Харис истиче да то није његово право име.  

Он пише и како је разговор нагло попримио мрачан карактер када је љекар почео да га испитује о Симонсовом унакаженом изгледу, начинима мучења и убициним жртвама. 

Тек када је Харис изашао из ординације, Харис је сазнао праву истину о др Салазару. Како му је објаснио директор затвора, и он сам је био убица. “Никада неће напустити ово мјесто. Он је луд”, рекао му је чувар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана