Откривен аутопортет Ван Гога иза једне од његових слика

Танјуг
Foto: Агенције

ЛОНДОН- Аутопортрет холандског постимпресионистичког умјетника Винсента ван Гога откривен је скривен иза једне од његових слика.

Националне галерије Шкотске саопштиле су данас да су конзерватори дошли до открића, за које се вjерује да је прво у једној институцији у Великој Британији, током рендгенског прегледа Ван Гоговог уметничког дјела из 1885. године "Глава сељанке", коју су припремали да покажу на предстојећој изложби, пренио је Ројтерс.

На рендгенском снимку се види "мушкарац са брадом, са шеширом са ободом лабаво везаним марамом око врата. Он фиксира посматрача интензивним погледом, десна страна лица је у сијенци и јасно је видљиво лијево ухо".

Слика је скривена иза картона и слојева лијепка.

"Када смо први пут видјели рендгенски снимак, наравно, били смо веома узбуђени", рекла је виши конзерватор Лесли Стивенсон у видео снимку који су подијелиле Националне галерије Шкотске.

"Овако велико откриће се дешава једном, двапут у животу конзерватора...Имати слику, до које је тешко доћи, нешто је веома, веома посебно", истакла је она.

Познато је да је Ван Гог често поново користио своја платна, радећи и на њиховој полеђини.

Националне галерије Шкотске су саопштиле да њени стручњаци покушaвају да нађу начин како да уклоне лијепак и картон који покривају аутопортрет, а да не оштете "Главу сељанке".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана