Освијетљен живот Медијане и Константина Великог

Миланка Митрић
Освијетљен живот Медијане и Константина Великог

БАЊАЛУКА - Античко насеље Медијана налази се у јужном дијелу Србије, на територији данашњег града Ниша, и представља археолошко налазиште од изузетног значаја за Републику Србију.

Гостујућа поставка Народног музеја из Ниша посвећена овом налазишту, “Медијана - задужбина Константина Великог”, отворена је у Музеју Републике Српске.

Изложба је резултат међумузејске сарадње, која је озваничена потписивањем протокола о сарадњи у Нишу прошле године.

- Вишедеценијска истраживања Медијане изнијела су на свјетлост дана остатке резиденцијалног комплекса, који је подигнут уочи припрема за обиљежавања тридесетогодишње владавине цара Константина Великог. Овај значајан јубилеј био је повод да се величанствено украси Наис, родни град цара Константина и да се на имању у Медијани подигне луксузан грађевински комплекс, у којем су организоване разне државне активности током боравка римских царева у ИВ вијеку - наглашено је о изложби ауторке, која је археолог, музејски савјетник и дугогодишњи истраживач Медијане, Весни Црноглавац.

Ауторка је и замјеник директора Народног музеја из Ниша. Она је објаснила да јој је задовољство што сарађује са Музејом РС, који је, према њеним ријечима, престижна институција културе.

- Ово је за мене много више од изложбе јер се враћам у родни град. Ова два музеја годинама успјешно сарађују и зато сам жељела да људима у Бањалуци представим свој рад - казала је Црноглавчева.

Директор Музеја РС Миладин Савић осврнуо се на успјешну међумузејску сарадњу, чији плод је ова изложба. 

- Неколико година успјешно сарађујемо и вјерујем да ће тако бити и у наредном периоду. Изложба која је отворена у нашем музеју раније је била представљена у свим значајнијим институцијама културе у Србији - објаснио је Савић.

Циљ изложбе је да свим посјетиоцима прикаже резултате досадашњих истраживања Медијане, те да дочара живот који се одвијао на овом имању у касноантичком периоду.

- Ово је сјајна изложба, а посјетиоци ће имати прилику да погледају резултат досадашњих истраживања Медијане - задужбине Константина Великог - рекла је начелник Одјељења за заштиту културног насљеђа у Министарству просвјете и културе Републике Српске Милица Котур.

Изложба ће бити отворена до 31. јануара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана