Орсон Велс непоновљив таленат

Александра Маџар
Орсон Велс непоновљив таленат

Лос Анђелес - Вијек од рођења великог америчког режисера, глумца, сценаристе, продуцента Орсона Велса, који је оставио неизбрисив траг у свијету филма, биће обиљежен сутра.

Рођен 6. маја 1915. године у градићу Кеноша у Висконсину, кренуо је као врло млад пут Европе. Почео је да глуми у позоришту у Даблину, а по повратку у САД радио је као продуцент и убрзо постао познат у позоришним круговима по смјелим и политички ангажованим представама.

Орсон Велс режирао је четрдесетак филмова, а у многима је глумио како би могао да их финансира јер нису били комерцијални.

Радио-драмом “Рат свјетова” о инвазији Марсоваца на Земљу изазвао је у Ноћи вјештица 1938. године општу панику у САД, а то дјело и данас се сматра једном од најуспјешнијих медијских манипулација. Иза Велса су, поред филмова за које је писао сценарије, режирао их и продуцирао, остали и сати и сати недовршеног филмског материјала. “Оскара” за животно дјело добио је 1975. године.

Његов филмски првенац, двочасовни филм “Грађанин Кејн” кога је режирао 1941. године, спада међу ремек-дјела свјетског филма. Номинован је за “Оскара” за најбољи филм, режију и главну улогу коју је одиграо сам Велс. Иако није добио “Оскара”, овај филм је 1999. године проглашен за најбољи филм 20. вијека. Као филмски режисер никад није постигао комерцијални успјех, али је зато велику популарност стекао као филмски глумац.

Статус филмске звијезде утврдио му је филм “Трећи човјек”, снимљен 1949. године, у којем је одиграо лик супериорног криминалца. По Шекспировој трагедији “Отело” 1952. године снимио је истоимени играни филм који му је донио “Златну палму” на фестивалу у Кану. Посљедње дјело, филм “Истине и лажи”, снимио је 1974. године. Свој посљедњи наступ Орсон Велс је имао у анимираном филму “Трансформерси”, из 1986. године, давши глас Јуникрону. Преминуо је убрзо након наступа у том филму.

Иновативност

Дебитантски Велсов филм “Грађанин Кејн”, који је снимио као 26-годишњак, једно је од ремек-дјела свјетске кинематографије које је посебно хваљено због иновативне наративне структуре. Амерички филмски институт је причу о медијском магнату Чарлсу Форесту Кејну прогласио 1998. и 2007. године “најбољим америчким филмом свих времена”. Пола вијека је био на врху листе највећих филмова свих времена магазина “Sight and Sound” - све до 2012. године, када је трон преузела “Вртоглавица” Алфреда Хичкока.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана