Орфеј у подземљу умјетничка оаза

Александра Маџар
Орфеј у подземљу умјетничка оаза

Бањалука - Пробе за прву оперету у Републици Српској, "Орфеј у подземљу" Жака Офенбаха, у пуном су јеку, а умјетнички тим готово свакодневно предано вјежба.

Оперету режира Горан Дамјанац, а драматургију потписује Марио Ћулум. Офенбахово дјело у продукцији бањалучке Академије умјетности премијерно ће бити изведено 29. априла у оквиру манифестације "Дани Владе С. Милошевића". Премијера ће бити одржана на великој сцени Народног позоришта Републике Српске.

Млади умјетници, већином студенти Академије, који су креативну енергију и таленат усмјерили како би на најбољи начин оживјели ово дјело на сцени, наступиће под диригентском палицом Бранке Радошевић-Митровић и Огњена Бомоштара.

- Са пробама смо почели у новембру прошле године. Музички смо прошли комплетну оперету, а сада радимо други чин - рекла је Радошевићева.

Много елемента потребно је спојити у оперету, а како каже Радошевићева, оперске пјевачице и пјевачи, хор, оркестар, глумци и балерине дају све од себе, па је атмосфера на пробама одлична.

- Глумци Слађана Зрнић и Велимир Бланић одлично су се снашли и много су нам помогли. Са пјевачима су подијелили своје искуство и показали им како да се снађу у глумачким улогама, које су овдје веома битне - додала је Радошевићева.

Међутим, Слађана Зрнић, коју публика има прилику да гледа у многим представама националног театра Српске, каже да је на самом почетку била јако забринута како ће пјевати у оперети.

- Када ми је понуђена улога Јуноне, нисам знала да ли ћу моћи то да отпјевам јер учим џез интерпретације које су ближе мјузиклу - рекла је Зрнићева.

Њене сумње су отклоњене када је схватила да пјева уз хор.

- Јунона је глумачки задатак и обично га у разним верзијама игра глумица. Феноменалан је осјећај када чујете оркестар и хор иза вас. Радимо пуном паром и вјерујем ће ово дјело бити права умјетничка оаза тих неколико дана крајем априла - нагласила је глумица.

Иако је свима рад на оперети ново и комплексно искуство, вриједно раде како би публици пружили потпуни угођај.

- Велика ми је част, али и одговорност јер певам насловну улогу, Еуридику. Дивна сарадња са колегама ствара позитивну енергију и мотивише нас да будемо што бољи - рекла је оперска пјевачица Миљана Брезичанин.

Оркестар

Да се на пробама ради са великом посвећеношћу и ентузијазмом, како би публици показали умјетничко умијеће студената Академије умјетности, потврдио је члан оркестра Озрен Ћетковић, који свира виолончело.

- Уживамо у свакој проби и напорно радимо како би публика препознала квалитет. Упоредио бих овај пројекат са неком слагалицом коју склапамо трудећи се да испадне што боље - казао је Ћетковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана