Орфеј у подземљу, Бањалучанке и змијањски вез за понос

А. Маџар, М. Пијетловић
Орфеј у подземљу, Бањалучанке и змијањски вез за понос

Златна медаља са којом се женски камерни хор "Бањалучанке" вратио са Свјетске хорске олимпијаде у Риги, премијера оперете "Орфеј у подземљу" Жака Офенбаха и изузетна вијест да је змијањски вез увршћен на репрезентативну UNESCO-ову листу нематеријалног културног насљеђа и тако постао свјетско добро обиљежила је културну сцену Републике Српске у 2014. години.

На најзначајнијем свјетском хорском такмичењу, које је окупило 500 хорова из 80 земаља, "Бањалучанке" су ово љето под умјетничким руководством композитора и диригента Младена Матовића награђене у категорији традиционалне музике у оквиру највишег ранга такмичења - "Цхампионсхип Цомпетитион".

- Златну медаљу у Риги добили смо са посебним осјећањем задовољства и поноса, јер је ово историјски резултат за наш хор. Послије два узастопна олимпијска сребра са претходних хорских олимпијада у Кини и САД, коначно смо досањали свој сан о олимпијском злату и на најљепши могући начин заокружили и потврдили да је ово најуспјешнија генерација "Бањалучанки" - казао је Младен Матовић.

Премијера оперете "Орфеј у подземљу" Жака Офенбаха у режији Марија Ћулума означила је спектакуларну завршницу петнаестог, јубиларног издања "Дани Владе С. Милошевића - Бањалука 2014". У организацији Академије умјетности Универзитета у Бањалуци и Музиколошког друштва РС, од 6. до 29. априла реализован је читав спектар различитих програмских активности те понуђен нешто смјелији концептуални приступ у креирању садржаја манифестације у односу на претходни период. Повратак оперете на велика врата и сцену Народног позоришта РС представља истински културни подвиг и резултат је вансеријског донкихотизма организатора, професора и студената бањалучке Академије умјетности. "Дани Владе С. Милошевића" отворени су премијерним извођењем документарне драме "Солунци говоре", реализоване у копродукцији бањалучке Академије умјетности и Академије уметности из Београда. Драма је награђена на престижном позоришном фестивалу "Златни витез" у Москви.

Вијест да је змијањски вез увршћен на репрезентативну UNESCO-ову листу нематеријалног културног насљеђа и као такав постао свјетско добро јер садржи снажну симболику која се преноси генерацијама те промовише креативност, друштвену једнакост и разноликост, одушевила је многе у Републици Српској.

- У појединим земљама овакви догађаји се проглашавају националним празником - рекла је Пувачићева напомињући да змијањски вез више није баштина само Змијања и завичаја Петра Кочића него свјетско културно добро.

 

"Гласов" Сајам књиге

Сајам књиге, који је по 19. пут заредом организовао "Глас Српске", окупио је бројне заљубљенике у лијепу писану ријеч у Бањалуци. Награда "Моштаница" за издавачки подухват додијељена је Заводу за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево и Српском културном и просвјетном друштву "Просвјета" из Пала за књигу "Споменица Младе Босне 1914 - 2014", коју је приредио Војислав Максимовић. Најбоље дјело савремене књижевности и ове године награђено је признањем "Липље", а награда је отишла у руке "Службеном гласнику" из Београда за "Ударац витешком чизмом" аутора Славена Радовановића. Награда "Гомионица" за најбољу књигу за дјецу додијељена је Издавачкој кући "Креативни центар" из Београда за дјело Симеона Маринковића "Стилске игре". Његовање српске традиције и православне духовности овјенчано је наградом "Ступље", која је припала групи аутора за књигу "Косово и Метохија, век важних догађаја".

 

Први мурал осликан у Бањалуци

Респектабилни портал за свјетску уличну умјетност "Стреетартнењс" ставио је на своју листу мурал у Бањалуци и то на четврто мјесто најбољих мурала насталих у новембру ове године. Како су истакли, новембар је донио мноштво стилова и неколико фантастичних умјетника, међу којима су Артез и Лонац, који су осликали први мурал у Бањалуци. Мурал назива "Пронађи свој начин да полетиш" осликан је на згради у бањалучком насељу Борик у оквиру фестивала "Фластер Граффити Јам".

 

Јубилеј оперске диве Дуње Симић

Оперска дива Дуња Симић из Бањалуке гала концертом у Банском двору Културном центру обиљежила је 20 успјешних година умјетничког рада. Симићева је остварила више од 30 улога сопранског фаха, а публици је раскошним гласом донијела дах оперских представа у којима је наступала на сценама у Београду, Франкфурту, Бремену, Атини, Москви, Хамбургу, Бриселу, Линцу, Диселдорфу, Базелу, Хановеру и многим другим свјетским сценама. Како је истакла, јубиларни концерт у Бањалуци јој значи много, јер је из града на Врбасу све и почело.

 

Књижевна награда "Златна сова"

Књижевник из Бањалуке Ранко Рисојевић освојио је књижевну награду "Златна сова" за роман "Ноћ на Уни" на конкурсу Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске за најбољи необјављени роман. Друго мјесто припало је Горану Шаули за дјело "Мраморна свадба", док се трећом наградом овјенчала књижевница Тања Ступар-Трифуновић и њен роман "Сатови у мајчиној соби". На конкурс за необјављени роман приспио је 81 рукопис. Међу њима пет рукописа није испуњавало услове конкурса па је жири процјењивао преосталих 76 дјела.

 

Изложба Архива Републике Српске

Изложба архивских докумената "Млада Босна и Сарајевски атентат", коју је припремио Архив Републике Српске поводом обиљежавање стогодишњице Великог рата, једна је од најуспјешнијих изложби коју је ова институција културе припремила у 2014. години. Поставка на 38 паноа на којима се налази 249 експоната подијељених у пет цјелина обишла је цијелу РС, БиХ, те многе градове Србије, Црне Горе и Македоније.

 

"Рок симфонија" у Банском двору

У Бањалуци је одржана прва "Рок симфонија" под диригентском палицом Бранке Радошевић-Митровић. Идејни творац овог музичког догађаја био је гитариста Драган Моцоња, а бројни музичари су на концерту у Банском двору извели популарне поп и рок мелодије спајајући симфонијски оркестар са рок бендом. Бањалучане су одушевили бројни солисти, као и бањалучка хип-хоп група "Брутал протест". Планиран је наставак овог пројекта и у 2015. години.

 

Изложба "Европски контексти" у МСУРС

Изложбу "Добровић, Шумановић, Коњовић, Шупут - Европски контексти" погледало је више од 2.000 посјетилаца у Музеју савремене умјетности Републике Српске. Поставку изложбе ових великана српског сликарства, која упућује на европске контексте српске модерне умјетности, приредиле су Галерија Матице Српске из Новог Сада и МСУРС. Визуелни идентитет изложбе пратиле су четири боје, а простор музеја је трансформисан како би се на најбољи начин публици представио развој српског сликарства прве половине 20. вијека. Ова умјетничка дјела су ријетко излагана, али она на најбољи начин показују колико је кубизам био значајан у српском сликарству.

 

Годишњица Музичке школе "Владо Милошевић"

Бројним манифестацијама обиљежено је 80 година од оснивања Музичке школе "Владо Милошевић" у Бањалуци.

- Музичка школа је стуб музичког живота нашег града, али и Републике Српске. Свједоци смо поплаве кича у свим жанровима, а Музичка школа свих ових 80 година рада одолијева таквим притисцима и нашем народу покушава да пружи праве музичке вриједности - рекао је директор Немања Савић. 

 

Позоришни фестивали

У 2014. години традиционално су одржани и позоришни фестивали у Дјечијем позоришту Републике Српске, Народном позоришту Републике Српске, Градском позоришту "Јазавац" и Бањалучком студентском позоришту.

Публика је, као и сваке године, имала прилику да ужива у врхунским театарским остварењима из РС, БиХ, али и из цијелог региона и свијета. Да бањалучка публика има културу посјећивања позоришних представа доказ су и до краја испуњене позоришне сале на овим фестивалима.

 

Филм о Диани Будисављевић

У аустријском граду Инзбруку у току 2014. године снимљени су први кадрови играног филма "Јасеновац" у режији Тихомира Станића. У основи те приче је Диана Будисављевић, жена која је спасила више од 12.000 дјеце из пакла Јасеновца.

Прича о храброј Аустријанки, супрузи загребачког љекара Јулија Будисављевића, укршта се са судбином спасене дјеце. Први кадрови су снимљени на гробу Диане Будисављевић-Обексер, а наставак снимања се очекује у фебруару 2015. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана