Ораторијум "Естер" сутра у Народном позоришту Републике Српске

М. М.
Ораторијум "Естер" сутра у Народном позоришту Републике Српске

Бањалука - Ораторијум "Естер" композитора Кристијана Ђузепа Лидартија, под диригентском палицом Стефана Зекића, а у режији Ане Григоровић биће изведен сутра навече на Великој сцени Народног позоришта Републике Српске.

- Партитура ораторијума "Естер" била је изгубљена и прије 25 година случајно је пронађена у библиотеци Универзитета у Кембриџу. Тада је започео рад на реконструкцији дјела, који је резултирао свјетском премијером ораторијума у мају 2000. године у Јерусалиму. Значајан је примјер европске и јеврејске духовне праксе, а ријеч је о првом ораторијуму написаном на старохебрејском језику - најављено је из Народног позоришта, које ораторијум изводи у сарадњи са "Роси фестом" Београд и Јеврејском општином Бањалука.

У главним улогама наступиће Анета Илић (сопран), Софија Пижурица (сопран), Мирко Живковић (тенор), Вук Зекић (баритон) и Младен Продан.

Сценографију је креирала Дуња Костић, а костиме Сара Блам.

Ово дјело премијерно је изведено у фебруару на затварању "Роси феста", а извођење у Народном позоришту Републике Српске почиње у 20 часова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана