Оптимизам пут до Оскара

Александра Маџар
Оптимизам пут до Оскара

Београд - Нисам био сигуран у исход гласања, јер се то никад не зна. Ипак, био сам оптимиста, имајући у виду да је за "Оскара" потребан одређени профил филма. Претпостављао сам да смо фаворити.

Рекао је ово глумац и редитељ филма "Монтевидео, видимо се" Драган Бјелогрлић, послије објављивања одлуке да је овај филм српски кандидат за награду "Оскар".

Право на оптимизам, како је рекао, екипи овог филма свакако даје одличан пријем публике у Србији и региону.

- У Србији  је филм погледало више од 600.000 људи. У региону не знам бројке, али је филм био врло популаран на целом овом простору - казао је он.

И први дио Бјелогрлићеве романтичне фудбалске саге -  "Монтевидео, Бог те видео" био је национални кандидат за награду "Оскар" у категорији најбољи дугометражни играни филм на страном језику. "Монтевидео, видимо се" добио је девет гласова, а други кандидат - "Топ је био врео" Слободана Скерлића седам.

Стручни одбор Академије филмске уметности и науке Србије погледао је филмове у биоскопу "Рода" и послије дискусије приступио гласању, у којем је учествовало свих 17 чланова. Гласање је обављено у складу са правилима америчке и српске Академије. Поред резултата од девет према седам, један листић је био неважећи. Одбор са једногодишњим мандатом формиран је тако што се водило рачуна да чланови не буду у сукобу интереса.

Чланови су били глумци, редитељи, критичари и други филмски радници. Међу њима су Љиљана Вукобратовић, Небојша Глоговац, Срдан Голубовић, Милан Лане Гутовић, Станислава Зарић, Божидар Зечевић, Дејан Зечевић, Драгомир Зупанц, Миленко Јеремић, Корнелије Ковач и Милорад Мандић Манда.

Дио одбора су и Наташа Нинковић, Братислав Петковић, Милан Спасић, Велибор Хајдуковић, Зоран Цветановић и Милан Шпичек.

Промоција

- Кампања за наредну додјелу "Оскара" поклапа се са серијом иностраних фестивала на које је "Монтевидео, видимо се" позван током предстојеће сезоне, па ће то истовремено бити добра светска промоција овог остварења - каже Драган Бјелогрлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана