Опсенари позлаћени Кочићевим пером

Александра Маџар
Опсенари позлаћени Кочићевим пером

Бањалука, Београд - Наградом "Кочићево перо" за висока достигнућа у савременој књижевности и оданости љепоти Кочићеве мисли и ријечи своје дјело "Опсенари" позлатио је београдски писац Александар Југовић.

Признање, као и обично, додјељује Задужбина "Петар Кочић" Бањалука/Београд, а жири у саставу Миљенко Јерговић, Никола Вуколић и Младен Весковић одлуку је донио једногласно. Свечана додјела заказана је за 31. март у подне у Вуковој задужбини у Београду.

Предсједник жирија Никола Вуколић истакао је да је међу све бројнијим остварењима српске постомодернистичке књижевности роман "Опсенари" заузео посебно мјесто начином прилажења теми и њеном литерарном уобличавању, дјелом у којем су човјек и природа, појединац и окружење у константном сукобу који представља нуклеус њиховог животног остваривања.

- Прича се везује за Србију, не ону међу шљивама/међу људима на њивама, заносном гнијезду устанака и побуна, епске пјесме и борбених поклича, не ни ону која широм отвара своје прозоре свјетлостима једног западњачког поимања свијета и његових вриједности него се одвија негдје у дубокој позадини, у учаурености живота који се зауставио у периферијском сумраку, на бесконачном путу нашег дугог путовања у Европу, са главом у будућности и срцем укотвљеним у прошлости - објаснио је Вуколић.

Прича о опсенарима, људима који су командовали јуриш, када су се у себе повлачили, прича Вуколић, има у себи трагични, драмски набој.

- Све опсјенаре је однијела ладна вода набујале ријеке која ваља све пред собом: поломљена стабла, разваљене ограде, тијела угинулих животиња, смрад и муљ  - додаје он.

Неостварене жеље јунака

- У опису амбијента и атмосфере, у апокалиптичној поплави и тамним облацима закрченом небу Југовић је постигао потпуну усаглашеност људског удеса, проклетства и неиспуњености, неостварених жеља својих јунака који су били другачији од осталих људи чији је живот, иако недалеко од њих, протицао у другачијим садржајима. Они су, кад затреба, знали и да се пробијају и према висовима Јелице сматрајући да је сам живот највеће Божије давање. Југовић је стваралац који зна да прича, а пише искрено, полетно, надахнуто, убједљиво - рекао је Вуколић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана