Опроштај од великана девете умјетности Џона Ромите старијег: Прави суперхерој америчког стрипа

Бранислав Предојевић
Опроштај од великана девете умјетности Џона Ромите старијег: Прави суперхерој америчког стрипа

Током претходне седмице Џон Ромита, један од најважнијих америчких стрип-цртача преминуо је у 93. години живота, симболично затварајући једну еру у историји “Марвела” и девете умјетности генерално.

Уз покојног Стена Лија овај вишеструко талентовани умјетник чинио је легендарни креативно-пословни тандем, који је креирао тзв. златну еру “Марвела” и довео до успона суперхеројског стрипа шездесетих и седамдесетих, уз све његове врлине и слабости.

Рођен 1930. године Ромита је као дјечак показао таленат за цртање и тако је почео да проучава стил неких аутора да би схватио како су стрипови настали и који су елементи били неопходни да их учине бољим од других медија. Међу његовим омиљеним илустраторима били су Џек Кирби, који је у то вријеме цртао авантуре Капетана Америке са Џоом Сајмоном и Милтон Каниф, аутор стрипа “Тери и пирати”. Након школе Џон Ромита је одмах почео да ради и као илустратор и као цртач. Убрзо након тога тушер Лестер Закарин му се обратио као цртач из сјенке за причу од двије странице. Иако је био заузет новим послом илустратора, Ромита је прихватио, јер је с тим једноставним задатком могао зарадити више него што би добио за седам дана у компанији. Ту причу, коју су убрзо пратиле и друге, објавио је “Тимели комикс”. Тако је Ромита упознао Стена Лија, рођака издавача, који је био одговоран за управљање линијом стрипова унутар фирме.

Скоро до краја педесетих Ромита је наставио да ради као слободњак за Лија цртајући највише хорор и љубавне приче, али домогао се и главног лика издавачке куће Капетана Америке, једног од његових омиљених из дјетињства. Током педесетих загризао је у ратне, хорор, научнофантастичне и љубавне стрипове, а затим се крајем ове деценије преселио у “ДЦ”, гдје је углавном радио на изузетно популарним тинејџерским љубавним насловима, као што су “Young Love” и “Heart Throbs”.

Када је сазнао да Ромита размишља да се упусти у комерцијалну илустрацију након што је “ДЦ” повукао многе од својих љубавних наслова, Стен Ли састао се с њим на тросатном ручку и наговорио га да поново почне да ради за “Марвел”. Његов први задатак био је да замијени Волија Вуда на “Дардевилу”, по сценаријима самог Лија, између краја 1965. и почетка 1966. Међутим, када је цртач Стивен Дитко заиста напустио “Марвел” у љето 1966, Ромита је постао нови илустратор “Спајдермена”, дајући кључне карактеристике лика који ће постати окосница “Марвеловог” успона. Остаће у серијалу дуги низ година са различитим улогама, помажући у модернизацији лика, убацивању специфичног хумора и стварању других ликова који су постали фундаментални за “Марвелов” универзум, као што су Кингпин и његова супруга Ванеса и дајући дубину и савременост женских ликова као што су Гвен Стејси и Мери Џејн Ватсон. Ромита је једноставно осјетио дух времена, а 1966. године свијет се мијењао. “Битлси”, “Звјездане стазе” и “Бетмен” су били на ТВ-у, напетост хладног рата на врхунцу, а љето љубави на хоризонту. Ромита је извукао Спајдермена из сјенке небодера и гурнуо га у храбри нови свијет који је на страницама стрипова био једнако чудесан и забаван као што је изгледао у стварном животу. “Марвелови” стрипови су одувијек више одражавали стварни свијет него његовог главног ривала “ДЦ”, чији су јунаци патролирали улицама измишљених градова као што су Готам, Метрополис и Централ Сити. “Марвелов” универзум је био прилично фокусиран на Њујорк, додајући вјеродостојност причама на страницама стрипова. Историчар умјетности стрипа Данијел Херман оцијенио је Ромитин рад као редефинисање лика у контексту епохе.

- Ромитина трансформација лика редефинисала је изглед лика и одвела га у другом смјеру. То га је такође учинило звијездом у свијету стрипа. Запослени у “Марвелу” би се шалили да је Ромита “одвео Спајдермена у град”. Он је поново осмислио лик и омогућио да се допадне широј публици, чак и ако је уклонио квалитете који су ову причу учинили надреално истакнутом - рекао је Херман.

Ромита је учинио Спајдермена првим модерним супехеројем, који дише и размишља у складу са својом тинејџерском публиком, стварајући везу између јунака и публике у новом емоционалном кључу. Он је унио сензибилитет из својих романтичних стрипова у суперхероје, с једнаком пажњом посвећеном модерној гардероби Мери Џејн са мини сукњама и фризурама као и акционим секвенцама између мудрољубивог Спајдија и његове одметничке галерије негативаца.

Ромита је остао стуб “Марвела” дуги низ година, барем до касних осамдесетих, служећи од 1973. године, као умјетнички директор и бринући се да насловнице буду у складу с оним што је назвао “Марвел стил”. А у међувремену је цртао Капетана Америку, Фантастичну четворку и многе друге ликове, додуше спорадично. Ипак Спајдермен је увијек био ту у првом реду, толико да је 1977. године Ромита инаугурирао, са Стеном Лијем, дневни стрип каиш посвећен том лику, који је потом цртао три године заредом.

Ромитино вријеме у “Марвелу” имало је тако широк утицај и значај да се чини изненађујућим колико је његова умјетничка каријера била релативно кратка. Иако више није радио на потпуним умјетничким радовима за књиге на мјесечној бази, дизајнирао је многе од незаборавних ликова који су од тада били препознатљиви читаоцима стрипова, а касније и филмаџијама попут Панишера, Волверина, Булсаја или Лука Кејџа.

Служио је више од двије деценије као умјетнички директор, а напустио је “Марвел” 1996. да би отишао у полупензију, иако је наставио да ради на бројним “Марвеловим” пројектима касно у својој каријери, укључујући бројне годишњице “Спајдермена”.

Упркос свом коначном значају у његовој каријери, да буде занимљивије Ромита старији се у почетку опирао раду на “Спајдермену”.

- Знам да дјелује смијешно када то кажем, али нисам био превише у томе, вјеровали или не. Једини разлог зашто сам радио “Спајдермена” био је зато што ме је Стен замолио и осјећао сам да треба да помогнем, као добар војник, иако сам мислио да ће Дитко брзо вратити - рекао је Ромита у једном интервју.

И добри војник Ромита старији одрадио је задатак до самог краја, а када погледате број насловница, стрипова, табли и ликова које је нацртао током каријере, постаје кристално јасно да је Џон Ромита у ствари био прави суперхерој америчког стрипа.

Насљеђе

Ромита је примљен у “Кућу славних стрипа Вила Ајзнера” 2002. године. Иза њега су остали супруга Вирџинија и његови синови Ромита јуниор и Виктор, такође стрип-умјетници. И наравно Спајдермен за којег је чувени Алеџ Рос изјавио: “За мене је Џонов дизајн Спајдермена савршенство љепоте нацртано људском руком, једноставно створено да буде најљепши лик у стрипу”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана