Опремљена спомен-соба Бранка Ћопића

Срна
Опремљена спомен-соба Бранка Ћопића

КРУПА НА УНИ- У Хашанима код Крупе на Уни, родном мјесту Бранка Ћопића, завршено је опремање спомен-собе великог књижевника, за шта је Фонд за избјегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону из Новог Сада обезбиједио око 10.000 КМ.

Предсједник Управног одбора Завичајног друштва "Бранко Ћопић" Хашани Душанка Дакић рекла је да су у Фонду за могућност конкурисања сазнали од пријатеља, поштоваоца лика и дјела Бранка Ћопића.

"С обзиром на то да ми и сада немамо интернет, нисмо у могућности да комуницирамо на начин како се то данас ради. Ипак, наши пријатељи су нам помогли и ја им се захваљујем", рекла је она.

Дакићева је навела да је у писму које су Завичајно друштво "Бранко Ћопић" и општина Крупа на Уни упутили Фонду наведено да је, средствима Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске уређен простор у спомен-школи "Бранко Ћопић", планиран за спомен-собу.

"Објаснили смо да смо ту стали. Срећни смо јер је донација одобрена. Поносна сам и задовољна јер смо одговорно реализовали донацију", додала је Дакићева.

Она је навела да је средствима Фонда, осим намјештаја, набавављена и основна информатичка опрема рачунар, монитор, мултифункционални уређај, пројектор са платном, те да су креирани и одштампани промотивни материјал мини брошуре, рекламни транспарент, захвалнице, фотографије Бранка Ћопића већег формата.

Дакићева је рекла да ће у спомен-соби бити изложени и предмети које су Хашанци сачували упркос ратним дешавањима и разарањима.

"У Хашанима је 1995. године стао живот кад смо се иселили. Кад смо се вратили, школа је била девастирана. Наша бибилиотека је имала 6.000 књига, све је уништено. Није било ни Ћопићеве клупе", испричала је она.

Дакићева је рекла да сачувана само једна Ћопићева књига коју је у Хашане вратио писац Јово Чулић.

"Рекао нам је да је књигу нашао згажену, у блату. Сачувао је и вратио у Хашане. Та ће књига свакако бити један од експоната", додала је Дакићева.

Она очекује да ће Хашани ускоро добити интернет, што ће омогућити да се уреди и веб страница Завичајног друштва "Бранко Ћопић".

"Онда ћемо бити повезани са свијетом и моћи радити на популаризацији дјела Бранка Ћопића. Као рођена Хашанка могу рећи да читање Ћопићевић дјела оплемењује човјека", истакла је Дакићева.

Начелник општине Крупа на Уни Младен Кљајић захвалио је Фонду за избјегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону за донацију која је омогућила опремање спомен-собе.

Кљајић је рекао да ће ова донација омогућити промоцију Ћопића, Хашана и општине Крупа на Уни.

Из Фонда за избјегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону раније је саопштено да је пројекат препознат као значајан, како са становишта популаризације једног од највећих писаца са простора бивше Југославије код млађе популације, тако и за очувања лика и дјела Бранка Ћопића и његовог родног мјеста. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана