Опозвана Управа Удружењу књижевника Републике Српске Подружнице Бањалука

Александра Глишић
Опозвана Управа Удружењу књижевника Републике Српске Подружнице Бањалука

Бањалука - Управа Подружнице Бањалука Удружења књижевника Републике Српске опозвана је на ванредној Скупштини, која је сазвана као резултат вишегодишњих несугласица међу члановима Подружнице.

Предсједник Удружења књижевника РС Предраг Бјелошевић, који је члан бањалучке Подружнице, каже да опозвана Управа већ готово деценију не контактира са великим бројем чланова најзначајнијих писаца из Бањалуке.

- То се више није могло трпјети. На Скупштину су дошла 22-23 члана, а само један је против опозива. Сви остали су се сложили са тим да буде опозвана Управа Подружнице Бањалука. Радна група је добила обавезу да у наредних 30 дана организује ванредну Изборну скупштину Подружнице Бањалука, јер има довољно времена како би били позвани сви који нису дошли на ову скупштину - рекао је Бјелошевић.

Чланови опозване Управе се нису појавили на Скупштини, а Бјелошевић сматра да на тај начин опструишу рад Подружнице.

- Нисмо могли нормално да радимо због сталних лажи и лажног представљања и нападања рада Удружења књижевника РС. Управа Подружнице Бањалука је још 2009. године направила измјену у свом статуту, чиме су себе одредили као посебно удружење књижевника, а чланови су Удружења књижевника РС, што је апсурдно. Сами су избацили дио најбољих чланова, само су рекли да нису више чланови, а нема никаквих одлука о томе. Један најужи круг писаца види само себе, а раде све против Удружења књижевника РС - тврди Бјелошевић.

Реаговања Подружнице

У име Подружнице путем и-мејла медијима се обратио Здравко Кецман истичући да је у суботу одржан нелегалан и нелегитиман скуп, сазван од групе писаца који су изнијели низ неистина и обманули дио писаца. На том нестатутарном скупу изгласали су одлуку о неповјерењу Управном одбору Удружења књижевника Српске, Подружница Бањалука.

- Умјесто да се са нама боре за положај писца, књиге, културе у цјелини, прече су њихове амбиције и лични интереси. Вујковић је лично од мене тражио да смијенимо Стојичића, јер бисмо нас двојица могли "сарађивати", а Бјелошевић је тражио од Стојичића да смијени мене, њих двојица ће тада "владати", остали писци нису важни - поручио је Кецман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана