Оперска дива Дуња Симић: Музика као начин живљења

Мирна Пијетловић
Оперска дива Дуња Симић: Музика као начин живљења

Бањалука - Опера је повезана са разним емоцијама. То је струка која изискује пуно одрицања, пуно аскетског живота, која као и сваки други вид умјетности много извлачи из човјека, и ма колико извуче, дупло више даје.

Рекла је ово оперска дива и доцент бањалучке Академије умјетности Дуња Симић која је концертом у Банском двору Културном центру у четвртак увече обиљежила 20 успјешних година умјетничког рада.

На почетку музичке вечери Дуњи Симић у част, ову истинску диву и публику која је до посљедњег мјеста испунила концертну дворану Банског двора, поздравио је декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Лука Кецман.

- Дуња је велики умјетник и добар педагог, што значи само једно, а то је да ће са наше Академије излазити само квалитетни пјевачи и добри људи - казао је Кецман који је овим јубиларним поводом написао пјесму и посветио је Симићевој.

Музичко вече је настављено уз драмски перформанс глумца Велимира Бланића и драматурга Бориса Милановића, који су присутне упознали са импозантном биографијом оперске диве.

Симићева је остварила више од 30 улога сопранског фаха, а публици у Бањалуци је раскошним гласом донијела дашак оперских представа у којима је наступала на сценама у Београду, Франкфурту, Бремену, Атини, Москви, Хамбургу, Бриселу, Линцу, Диселдорфу, Базелу, Хановеру и многим другим свјетским сценама.

Како је истакла, јубиларни концерт у Бањалуци јој значи много, јер је из града на Врбасу све и почело.

- У публици су се вјероватно налазили многи који су ме те давне 1988, када сам завршила средњу школу, испратили у Београд, па онда и у бијели свијет. Много њих ме сачекало на повратку у Бањалуку, што ме истински радује. Веома сам срећна што са њима могу да подијелим повратак - рекла је Симићева и додала да уочи концерта увијек има трему коју има сваки прави умјетник који је у потпуности предан сцени и свом наступу.

Богат репертоар употпунили су и гости, тенор Никола Китановски из Београда, сопран Лидија Пајић из Бањалуке, на клавиру Ведрана Стојић из Бањалуке и Миливоје Вељић из Београда.

Да наступе раме уз раме са Дуњом Симић, добили су и њени студенти са Одсјека за соло пјевање Милица Стјепић, Анета Макањић, Страхиња Бузаџија, Тијана Криваја и Маја Рађеновић са Одсјека за виолину.

Бањалука

- С обзиром на то да сам већ три-четири године доцент на Академији у Бањалуци, јубиларни концерт ме затекао у Бањалуци, али да сам могла да бирам, бирала бих управо свој родни град, одакле је све и почело. Јако сам узбуђена, и тако је увијек када пјевам пред својом публиком према којој осјећам највећу одговорност и из тог разлога излазак пред Бањалучане ми је увијек најтежи - рекла је Дуња Симић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана