Опера “Служавка господарица” сутра премијерно у Бањалуци: Свјежина барока и данас примамљива

Бранислав Предојевић
Опера “Служавка господарица” сутра премијерно у Бањалуци: Свјежина барока и данас примамљива

БАЊАЛУКА – Комична опера “Служавка господарица”, славног италијанског композитора Ђованија Перголезија, на радост публике у Бањалуци сутра ће премијерно бити изведена у концертној дворани Банског двора Културног центра, у оквиру другог фестивала италијанске културе “Insieme”.

Извођење опере почиње у 20 часова, а репризно играње је у суботу у истом термину. Колико је велик интерес за овај комад говори чињеница да су карте за оба извођења плануле за 20 минута, што је по ријечима диригента Душана Урошевића најбољи показатељ колика је жеља публике за квалитетним садржајима.

- То говори о интересовању публике за другачијим и бићу слободан рећи - квалитетним садржајима. Други фестивал “Инсиеме” је јединствено дешавање овог типа које једна национална мањина организује у држави, али и иностранству. На нама је, као кадру Академије умјетности да сарађујемо и учествујемо у његовом раду и оправдамо позицију водеће институције која образује и негује уметнички кадар - рекао је Урошевић за “Глас”, те се осврнуо на избор саме опере, али и на организацију фестивала.

Ово дјело композитора Ђованија Перголезија први пут је изведено 1733. године, док је сада први пут изводе бањалучки умјетници као партнерски пројекат Удружења Италијана Бањалука и Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Комад је припреман у оквиру Оперског студија, под вођством Бранке Радошевић Митровић и под режисерском палицом Игора Тешића. У извођењу учествује и Гудачки оркестар Академије умјетности, корепетитор је Соња Бобрек Савић, док дјелом диригује Урошевић, диригент и умјетнички директор фестивала, који је објаснио да је идеја за пројекат настала као нека врста круне добре сарадње Академије и Удружења Италијана Бањалуке.

- Ова опера, иако настала у бароку, привлачи и данас публику широм света свежином, духом, али пре свега допадљивим и певљивим мелодијама, те је то један од разлога зашто је избор пао баш на “Служавку господарицу” -  навео је Урошевић.

У опери главне улоге су додијељене Ивони Шари и Мињи Шукало (Серпина), Борису Папку (Уберто), односно Павлу Павићу (Веспоне), што је уз остатак поставке, по Урошевићу начин како треба радити са домаћим умјетницима.

- Академија умјетности од свог настанка школује професионалне музичаре, који у немогућности на пронађу запослење у Републици Српској и у недостатку институција попут симфонијских оркестара или опере, су принуђени да одлазе најчешће на хонорарни рад у иностранство. Овим пројектом и укључивањем уметника Републике Српске у поставку опере шаље се јасна порука да је време да стасамо као друштво 21. века и отворимо врата младима за које се толико боримо - додаје Урошевић.

Класик

Опера “Служавка господарица” настала је 1733. године и спада у ремек-дјело напуљског, комичног, барокног стила.  Перголези је ову оперу написао као интермецо властите опере “Несаломиви робијаш”. Међутим, та опера је остала у сјенци, док је “Служавка господарца” постала самостална опера и стекла свјетску славу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана