Опера о кнезу Иви Кнежевићу премијерно у Бијељини: Посвета најзначајнијем Србину Семберије

Илијана Божић/агенције
Опера о кнезу Иви Кнежевићу премијерно у Бијељини: Посвета најзначајнијем Србину Семберије

БИЈЕЉИНА - Опера “Кнез Иво од Семберије” Исидора Бајића велики је корак на културној сцени Републике Српске, а овај спектакл са 80 људи на сцени премијерно ће бити изведен сутра (27. јуна) у Соколском дому у Бијељини, након 110 година од праизведбе у Србији.

Ријеч је о најзахтјевнијем музичко-сценском жанру који ће публика у Бијељини имати прилику да гледа уживо.

Кнеза Иву од Семберије опјевао је Филип Вишњић у пјесми “Кнез Иван Кнежевић”, сачувавши тако сјећање на једну од најзначајнијих српских историјских личности рођених у Семберији, чији је лик уткан на грб Бијељине. Бранислав Нушић је написао трагедију “Кнез Иво од Семберије” на основу које је Исидор Бајић компоновао истоимену оперу, први пут изведену 1911. године у Народном позоришту у Београду.

Сматра се да је ова опера један од пионирских покушаја писања националног епа, а у њој се могу чути двије пјесме које подсјећају на народне, а које су дјело Исидора Бајића. То су “Еј, ко ти купи то фустанче” и “Ој, Српкињо, буд орна”, а које су дио редовног репертоара Хора “Србадија”.

Организатор овог догађаја је Српско пјевачко друштво “Србадија”, а диригент Јелена Тракиловић рекла је да очекује успјешну премијеру након годину дана припрема и огромног труда велике екипе људи из Републике Српске и Србије.

- Ангажовани су ансамбли из Српске и Србије, адаптацију и оркестрацију постојеће партитуре Исидора Бајића радила је Милана Милошевић, режисер је Игор Тешић из Бањалуке, а костимограф Драгана Пурковић Мацан, декан Академије умјетности из Бањалуке. Солисти су нам прваци београдске и новосадске опере Васа Стајкић, Драгана Поповић и Љубомир Поповић - рекла је Тракиловићева и додала да је оркестар гудачки “Аморозо” из Лесковца те да су дувачи из Нишког симфонијског оркестра.

Истакла је да је ова опера посебна по томе што у њој хор има значајну улогу.

- На сцени је 80 људи, хор “Србадија” и Дјечији хор “Србадија”, а плесачку сцену у којој се игра чочек извешће чланови семберског Културно-умјетничког друштва Батковић - казала је Тракиловићева.

Објаснила је да опера има два завршетка те да су одабрали да на крају умре мајка, а не да се јунаци између себе убијају.

У опери улогу кнеза Иве има Васа Стајкић, мајку кнеза Иве играће Драгана Поповић, Кулин-бега Љубомир Поповић, свештеника Горан Поповић, гласника Бранислав Станков и мујезина Михал Лабат.

Опера ће нас вратити у давна времена српске историје, а на сцени ће оживјети кнез Иво, који покушава да убиједи свој народ да скупи новац за откуп робља из Подриња и Јадра, које Кулин-бег води у Цариград. Робље су обични сељаци које је Кулин-бег заробио као освету за 20 јањичара које су убили хајдуци. Народ, већ осиромашен, тешка срца даје прилог на наговор кнеза. Када јањичари у село доведу робље, међу њима је и лијепа робиња Станка. Кулин пристаје да све робље ослободи, али Станку задржава за себе, јер би је могао скупо продати у харем.

Шта ће кнез Иво од Семберије жртвовати за Станку остаје публици да види у опери.

Потомак

Тракиловићева је истакла да ће на премијери опере у публици бити и један од потомака кнеза Иве, из породице Кнежевића.

- Опера је скуп пројекат, али се надамо да ће заживјети у Бијељини, гдје опера никада није изведена те да ће сљедеће године бити изведена и у Србији - додала је Тракиловићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана